Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najopasniji na svijetu: Otok smrti s kojeg se šverca otrovno blago

Preuzmite sliku

Queimada Grande ili Zmijski otok jedno je od najopasnijih mjesta na svijetu, a nalazi se nadomak Sao Paola.

Zlatna zmija (bothrops insularis) glavna je stanovnica otoka. Iako je dugačka tek stotinjak centimetara jedan njezin ugriz može izazvati zatajenje bubrega, nekrozu mišićnog tkiva, crijevno krvarenje i na kraju smrt. Za otrov zlatne zmije kažu da otapa ljudsko tkivo.

Na otoku veličine 430 hiljada kvadratnih metara živi do četiri hiljade zmija. Kako je otok nenaseljen od 1920. godine, ovi grabežljivci najčešće love ptice. Zlatne zmije su se prilagodile, te su naučile puzati po drveću kako bi se prikrale pticama koje slete u krošnje drveća.

  • Brazilska vlada kažnjava sve ekspedicije na Otok zmija, a krivolovci koji uspiju neprimijećeno pristati love zmije i prodaju ih na crnom tržištu za nekoliko hiljada dolara po komadu. Na otok smiju doći tek naučnici i brazilska mornarica.

    Medicinski stručnjaci vjeruju da se otrov zlatne zmije može iskoristiti u farmaceutske svrhe kao pomoć pri liječenju bolesti srca, krvnih ugrušaka ili čak kao lijek protiv raka.

    Prema legendi, na otoku se još uvijek nalazi blago britanskog istraživača iz 16. stoljeća. Sir Thomas Cavendish navodno je ondje sakrio svoj plijen – blago Inka. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,