Utorak, 24. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najneobičniji nogometni teren na svijetu usred kojeg raste stari hrast

Preuzmite sliku

Jeste li ikad vidjeli pravi nogometni teren nasred kojeg se nalazi drvo?

Ako niste, estonski nogomet i ljubav prema prirodi će vam biti ugodno iznenađenje, a ako jeste možda biste ga mogli prijaviti na takmičenje za Evropsko drvo godine. Jer, upravo to pošlo je Estoncima za rukom nakon što se vijest o neobičnom nogometnom terenu proširila zemljom.

Naime, u mjestu Orissaare na zapadu Estonije, tačnije na otoku Saaremaa, nalazi se nogometno igralište koje se razvilo oko stabla hrasta 1950-ih godina. Stanovnici naselja su odlučili prihvatiti ono što bi mnogi smatrali preprekom na terenu, a sada mu je dalo dušu. Nogometaši su već navikli manevrirati oko njega, a kada ne traje utakmica, ovaj hrast pruža hlad i savršeno je mjesto za odmaranje.

Lokalna legenda kaže kako su ga u Staljinovo doba dva traktora pokušala iščupati iz zemlje, no nisu uspjela. Da li to više govori o snazi hrasta ili sovjetske tehnologije, ne znamo, no drago ovaj mezimac navijača i igrača  je preživio.

Prije nekoliko godina ovaj miljenik igrača i publike osvojio je srca daleko izvan granica terena. Godine 2015. osvojio je nagradu za Evropsko drvo godine sa oko 60 hiljada glasova. Cilj dodjele ove nagrade jest ukazati na dragocjeno prirodno i kulturno naslijeđe pojedinih mjesta, ali i posebnu vezu koju ljudi i drveće mogu imati. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,