Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najneobičnije pleme na svijetu: Ovdje muškarci cijeli dan plešu da bi osvojili najljepšu djevojku

Preuzmite sliku

Samo zamislite jarkocrveno sunce koje zalazi na horizontu… Veoma je toplo, a vi se spremate da zaspite nakon duge šetnje pustinjom… Umor je tu, ali i osmijeh jer znate da će kada se sutra probudite najljepši muškarac na svijetu igrati samo za vas…

Tako žive Fulani, odnosno Fulbe, najbrojnije nomadsko pleme na planeti, koje sebe smatra najljepšim narodom na svijetu.

Njihov život je potpuno drugačiji od našeg, i evo kako izgleda:

Jedna od podgrupa Fulani plemena, Vodabi, ima godišnji festival pod nazivom Gerevol (Guérewol), koji turisti iz svih krajeva svijeta dolaze da vide. To je zapravo muško takmičenje u ljepoti. Mladi ljudi oblače odjeću jarkih boja i biraju specijalan nakit za nju. Završni detalj je prelijepo pero na glavi…

 • Tokom festivala, mladi muškarci igraju da bi impresionirali djevojke. Glavni standard ljepote muškarca jeste visina, bijeli zubi i oči, i ti muškarci uvijek imaju najveće šanse da privuku pažnju djevojaka. Zato muškarci tokom plesa često pokazuju zube i kolutaju očima. Snaga i izdržljivost takođe su važni faktori, pa muškarci igraju satima da bi privukli ljepotice. Zahvaljujući ovom festivalu, pleme Fulani smatra sebe najljepšim narodom na svijetu.

  Vodabi vjeruju u reinkarnacije i izuzetno cijene ljepotu. Prije nego što je izmišljen festival Gerevol, muškarci su se satima pripremali za proslave kako bi izgledali savršeno. Zbog toga se Vodabi smatraju, između ostalog, i najuobraženijim ljudima na svijetu.

  Fulani nikada nisu prihvatili generalni standard kada je riječ o odijevanju. Njihov stil oblačenja zavisi od regije iz koje potiču. Na primjer, Vodabi koji žive u Nigeriji i Kameronu, nose veoma upadljivu šarenu dugačku odjeću sa zanimljivim vezom i bogato ukrašene ogrtače.

 • Stočarstvo je glavno zanimanje plemena Fulani. Obično se muškarci brinu o krdima životinaj i rade u poljima. Žene su odgovorne za domaćinstvo.

  Životinje su za ovaj narod izuzetno važne – na primjer, tokom ceremonije vjenčanja, mladin otac predaje jedno od svojih krda mladoženji, kao znak da prihvata brak. Nakon toga, slijedi ceremonija po imenu kabal, na kojoj ni mlada ni mladoženja ne prisustvuju.

  U plemenu Fulani postoje brakovi koji se sklapaju prije nego što se mladenci uopšte rode. Roditelji obećavaju bebe jednu drugoj, a vjenčavaju se kada uđu u pubertet.

  Muškarcima je dozvoljeno da imaju četiri žene. Porodica se obično sastoji od muškarca, njegovih supruga i njihove djece, i svi se obično dobro slažu. Takvi brakovi donose i bogatstvo – muškarac spaja svoja krda životinja sa krdima koja dobija na poklon od očeva svojih žena, pa se tako može dostići bogatstvo i do pola miliona dolara.

 • Svaka mlada koja donese krdo životinja u brak ima svojevrsnu garanciju preživljavanja u slučaju da odluči da ostavi muža. Životinje im služe da bi od njih uzimali mlijeko i druge proizvode, kao i da bi iste prodavali ili mijenjali za nešto drugo.

  Fulani vjeruju da svaki brak treba da donese puno djece. Vjenčavaju se veoma mladi i ne koriste nikakvu kontracepciju.

  U Vodabi podplemenu, roditelji ne smiju da razgovaraju direktno sa svoja prva dva djeteta, o njima se obično brinu bake i deke.

  Preko dana, muž i žena se ne drže za ruke i ne smiju da pričaju o ličnim stvarima.

  Za djecu se brinu žene, muškarac to po pravilu ne radi. Kada djevojke odrastu, počinju da pomažu majkama da se brinu o ostaloj maloj djeci. Najpopularnija igra koju djevojčice igraju jeste nošenje lutki preko ramena. Kada odrastu, lutke zamjenjuju malom braćom ili sestrama.

  Djeca se tretiraju veoma delikatno i pažljivo, zbog čega su rijetko poslušna.

 • Odrasli čuvaju djecu od svakog mogućeg emocionalnog problema.

  Žene su ujedno i učitelji. Vjeruje se da su mnogo strpljivije od muškaraca i da su uvijek spremne da pokažu razumijevanje i saosećanje.

  Od ranih godina, djevojčice se uče da budu lijepe. Već sa dvije ili tri godine nose pirsinge na ušima, i to 6 na desnom uvu i 6 na lijevom. Čim djevojčica nauči da hoda, žene je stavljaju u centar kruga, plešu i traže povratnu informaciju od djeteta, kako bi djevojčica naučila da pleše.

  Prelaz u odrasli život nastupa veoma polako. Već sa 5 godina, djevojčice se uče moralnim vrijednostima. Usađuje im se da moraju da poštuju starije, da ne smiju da kažu ni riječ pred roditeljima budućeg muža, da mladoženju ne smiju da gledaju u oči… (still.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,