Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najmisteriozniji čovjek u historiji Australije: Njegovo ime se ne zna ni poslije 70 godina (VIDEO)

Preuzmite sliku

Čovjek sa fotografije jedan je od najpoznatijih ljudi u historiji Australije. Jedino što niko ne zna njegovo ime i kako je zapravo umro.

U novembru 1948. godine slučajni prolaznici su u 6:30 na plaži Somerton pronašli tijelo čovjeka naslonjenog na zid. Nije pokazivao nikakve znakove života, a kada se policija pojavila na mjestu događaja, shvatili su da uz sebe nema baš nijedan identifikacioni dokument.

Na njegovoj odjeći nije bilo čak ni etiketa, a kasnije je utvrđeno da je svaki odijevni predmet proizveden u SAD. Na desnom dijelu kragne stajala je dopola ispušena cigareta.

U njegovim džepovima bilo je nekoliko stvari: neiskorištena karta za voz do Henley Beacha, iskorištena autobuska karta iz obližnjeg gradića, aluminijumski češalj, poluprazna kutija žvakaćih guma, cigarete i šibice.

Detaljnijom istragom utvrđeno je da je čovjek imao tajni džep u pantalonama. U njemu je bio komad papira istrgnut sa posljednje stranice knjige perzijske poezije “The Rubaiyat of Omar Khayyam“. Na komadu papira bile su ispisane dvije riječi „tamam shud“.

“Okončano je.“

Bio je to najvažniji i zapravo jedini dokaz u slučaju. Policija se stoga bacila na potragu za knjigom iz koje je papir istrgnut. Nekoliko dana kasnije javio se čovjek koji je ujutru na dan ubistva na zadnjem sjedištu našao knjigu. Tokom noći je sasvim slučajno ostavio blago spušten prozor automobila i neko ju je ubacio unutra.

Naravno, iz knjige je iscijepan dio posljednje stranice. Osim toga, u njoj je pronađen i papirić sa šifrom ispisanom običnom olovkom. Od pet redova naizgled nasumično ispisanih slova jedan je bio prekrižen, a u tu je bio i broj telefona kojeg nije bilo u telefonskom imeniku.

Policija je uspjela da utvrdi da se radi o broju Jessice Thomson, medicinske sestre čija se kuća nalazila nekoliko metara od mjesta na kojem je pronađen mrtav čovjek.

Ona je tvrdila, pak, da nikada nije vidjela žirtvu, a neki svjedoci su govorili kako su ga viđali ispred njene kuće i ranije. S obzirom na to da mu nije otvorila vrata, čovjek se okrenuo i zaputio prema plaži. Nakon detaljnog ispitivanja, policija od medicinske sestre nije uspjela da izvuče ništa previše korisno, pa je već poslije nekoliko dana precrtana sa liste osumnjičenih.

Autopsija je pokazala kako je čovjek pronađen na plaži bio dobrog zdravlja i u sjajnoj fizičkoj kondiciji. Policija je stoga posumnjala da je otrovan, ali testovi su te sumnje opovrgli. Ukoliko je ipak umro od trovanja, bio je to otrov koji tada nije bio poznat u Australiji.

Iako slabašni, dokazi su upućivali na to da je čovjek sa plaže u Somertonu bio sovjetski špijun. Policija je posumnjala i da je Jessica bila špijun, ali zato su im nedostajali konkretni dokazi.

Godinama kasnije, kada je Jessica umrla, policiji se javila njena kćerka Kate i priznala im da je njena majka tečno govorila ruski jezik. Nije imala dokaza kojima bi potvrdila da je njena majka bila ruska špijunka, ali je rekla da je na to sumnjala od malih nogu. Rekla im je takođe da je njena majka poznavala čovjeka sa plaže i da je sa njim bila u vezi. I ne samo to, vjerovala je kako je njen polubrat upravo dijete misterioznog čovjeka.

Uprkos novim informacijama vlasti su odbile ekshumaciju posmrtnih ostataka kako bi se napravio DNK test. Misterija je tako i dalje ostala misterija, a odgovori se nalaze nekoliko metara pod zemljom s tijelima misterioznog čovjeka s plaže Somerton i Jessice Thomson. (b92)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje