Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najmirnije mjesto na svijetu: Život na stijeni visokoj 40 metara

Preuzmite sliku

Stup života ili Stup Katskhi prirodni je vapnenački monolit u istoimenom selu na zapadu Gruzije, koji je okružen riječnom dolinom Katskhure.

Visok je oko 40 metara, a na njegovu vrhu nalaze se ostaci crkve sv. Maksima Ispovjednika, koja potiče iz 9. ili 10. stoljeća, kripta, vinski podrum i ostaci nekadašnje utvrde. Izgledom podsjeća na manastire u oblacima: Tu su živjeli redovnici koji bi prije umrli od gladi nego primili hranu od žene.

 • Cijeli prostor na vrhu obuhvata tek 150 kvadratnih metara, a s obzirom na to da nema nikakvo izgrađeno dizalo, do njega se moglo popeti samo pomoću ruku, nogu i nešto sreće. Ne čudi onda što su objekti na vrhu dugo bili zapušteni. Prvi zabilježeni uspon zabilježen je 1944. godine, kada su planinari Alexander Japardze i Levan Gotua na vrhu pronašli tijelo prethodnog stanovnika.
  Pretpostavlja se da je ovo bilo mjesto tihe kontemplacije i molitve namijenjeno za pustinjake koji su se željeli odvojiti od ostatka svijeta.

 • Intenzivnija istraživanja provedena su između 1999. i 2009. godine, kada su objekti i obnovljeni uz pomoć Nacionalne agencije za očuvanje kulturne baštine Gruzije te je dodana crkva Šimuna Stilita.

 • Trenutni stanovnik  je 67-godišnji svećenik Maxim Qavtaradze, koji je napravio improvizirane stepenice kojima se dvaput sedmično spušta i penje po Stupu života. Namirnice mu se pak dostavljaju pomoću kolotura. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,