Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najmanji na svijetu: Romantični granični prijelaz Španije i Portugala koji možete i preskočiti

Preuzmite sliku

Seljaci s obje strane koristili su daske da bi prešli preko, a za pojam granice nisu previše marili. Štaviše, šverc-komerc ovdje je bio dio svakodnevice…

Granični prijelazi generalno ne zvuče kao najromantičnija mjesta na svijetu, osim ako se ne zateknete na prijelazu iz Španije u Portugal ili obrnuto.

Portugal i Španiju povezuje samo mali most dužine tri metra i širine oko metar i pol, takozvani El Marco. Zahvaljujući svojoj malenkosti nosi titulu najkraćeg međunarodnog mosta na svijetu.

 • Izgradili su ga radnici s obje strane novcem Evropske Unije jer je prijašnje improvizovane mostove znala odnijeti rijeka. Kako je malen i drven, nije pogodan za automobile već samo pješake i bicikliste. Ono što ga čini dodatno upečatljivim su njegov izgled i okoliš u kojem se nalazi, prenosi punkufer.hr.

  Mjesto izgleda kao iz bajke: gdje prestaju kamene i bijele kućice nalik mediteranskima, počinje puteljak u šumu i odjednom se nalazite na ovom minijaturnom drvenom mostu koji kroz zelenilo prolazi iznad rječice.

 • U ljetnim mjesecima, kada voda presuši, ova rijeka postaje toliko skromna da vam ni ne treba most – možete je jednostavno preskočiti.

  Donedavno mosta nije ni bilo. Seljaci s obje strane koristili su daske da bi prešli preko, a za pojam granice nisu previše marili. Štaviše, šverc-komerc ovdje je bio dio svakodnevice. Ujutro iz Portugala stiže dobra kafa, a navečer iz Španije lokalno vino. Kada je Schengenskim ugovorom to konačno i dozvoljeno, ovi nisu ni primijetili razliku.

 • Jedina „moderna“ promjena je sistem označavanja. Tako danas na španjolskoj strani imate kamen na podu sa slovom E koji označava Španjolsku, a s portugalske strane kamen s oznakom P. No, s obzirom da ovdje gotovo pa i nema turista, riječ je o udovoljavanju formi.

  Most El Marco nalazi se u mjestu La Codosera, oko dva i pol sata vožnje od Lisabona. Dio je Parka prirode Serra de Sao Mamede pa nije loše svratiti i ovdje ako se već tu zateknete. Priroda će vas oduševiti, a možda u daljini ugledate i kojeg dabra, risa ili vuka.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje