Srijeda, 27. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najjača djevojčica na svijetu: Sedmogodišnja Rory bez problema diže utege teže od 80 kg

Preuzmite sliku

Sedmogodišnja Rory van Ulft iz Ottowe najmlađa je državna prvakinja u dizanju utega, a njen tata Cavan kaže da je vjerovatno i najjača djevojčica na svijetu.

Malena se Rory (visoka tek 120 cm) već ozbiljno bavila gimnastikom kad je s navršenih pet godina otkrila svijet utega. Utege je tako počela dizati uz treninge gimnastike, a nedavno je nastupila na američkom državnom takmičenju mladih (Youth National Champion) gdje je ‘pomela’ kategoriju do 11 i onu do 13 godina. Tako je Kanađanka koja je nastupala za SD postala njihova najmlađa državna prvakinja u historiji tog takmičenja, u kategoriji djece lakše od 30 kilograma.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Rory van Ulft (@roryvanulft)

– Prema rezultatima koje je postigla Rory nije samo najjača sedmogodišnjakinja na svijetu: ona je najjače sedmogodišnje dijete (muško i žensko) ikada, odnosno barem do kad se mogu pronaći slični rezultati s dječjih takmičenja – rekao je Roryn tata Cavan, koji ističe i da je dizanje utega za nju potpuno siguran sport. 

– Njena je sigurnost glavni prioritet i pažljivo i metodično napreduje u treninzima za oba sporta, za gimnastiku i za dizanje utega.  Ipak, Rory sebe prije svega vidi kao gimnastičarku i u taj san ulaže devet sati sedmično, dok se dizanjem utega bavi četiri sata u sedmici.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Rory van Ulft (@roryvanulft)

Nakon što je na jednom manjem takmičenju osvojila svoju prvu gimnastičku medalju, objasnila je roditeljima da joj je taj sport draži ‘jer ništa ne mora podizati iznad svoje glave’. Međutim, bez obzira koliko uživa, činjenica je da djevojčica iz čučnja podiže utege od 61 kg i 80 kg ‘s mjesta’ (deadlifting), koristeći olimpijsku žensku šipku.

– Volim vježbati i jačati jer mi snaga omogućuje da budem bolja u svemu što pokušam – ozbiljno kaže Rory koja kad diže utege nastoji ne misliti baš o ničemu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Rory van Ulft (@roryvanulft)

– Tad mi nije bitno ni što je bilo ni što će tek biti, ne razmišljam o ničemu već ispraznim glavu i dižem -rekla je mala snagatorica koja, kad ne priča o spravama za vježbanje, ipak zvuči kao sedmogodišnja djevojčica. Tako, kaže, voli i nositi privremene tetovaže s raznim popularnim likovima iz crtanih filmova, a baš je zbog njih ova mala Kanađanka postala prepoznatljiva brojnim velikim i malim fanovima.  (vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,