Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najekskluzivniji pasoš na svijetu: Trenutno ga posjeduju samo tri osobe

Preuzmite sliku

Smatra se da se snaga pasoša pojedine zemlje mjeri brojem država koje mogu posjetiti bez vize. Prema tome, njemački pasoš, koju posjeduju milioni, najsnažniji je jer omogućuje svojim državljanima da bez vize posjete 176 zemalja od njih 218.

S druge strane, pasoš Suverenog malteškog vojnog reda ne posjeduju milioni, već u ovom trenutku postoje samo tri primjerka, što ovaj pasoš čini najekskluzivnijim na svijetu.

U svakom trenutku na svijetu su postojala, postoje i postojat će samo tri pasoša Suverenog malteškog vojnog reda, čiji je puni naziv “Suvereni vojno-bolničarski redovi sv. Ivana iz Jeruzalema na Rodosu i Malti”. Ta tri pasoša posjeduju tri najviša dužnosnika u tom katoličkom redu – veliki majstor, zamjenik velikog majstora i kancelar.

Kako piše Business Insider, pasoš potječe iz 1099. godine, a svi drugi pripadnici ovog reda morali su koristiti puasoše matičnih zemalja. Zanimljivo je da ovaj vojni red ne posjeduje vlastitu zemlju, nakon što je 1800. izgubio Maltu. Otada njihovu “zemlju” čine dva izvanteritorijalna posjeda u Rimu (rezidencija Velikog meštra Palazzo Malta i Villa Malta), gdje izdaju vlastite poštanske marke, valutu i pasoše.

Danas red pruža medicinsku pomoć te organizuje humanitarne intervencije diljem svijeta, a vjeruje se da broji 13.500 vitezova, dama i kapelana, 80.000 stalnih dobrovoljaca i 25.000 zaposlenika. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje