Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Najčešće zablude o bebama: Bebi ne treba rezati nokte

Preuzmite sliku

Majkama je često vrlo teško snaći se u moru različitih savjeta. Donosimo najčešće zablude i istine o njezi beba poput kupanja dok pupak nije otpao, šišanja i podrezivanja noktića.
Kad je riječ o njezi bebe, roditelji često ne znaju kome vjerovati. Savjeta je puno sa svih strana, a nerijetko su i kontradiktorni.

1. Poslije dojenja dijete mora podrignuti
Djelomično tačno: Iako je poželjno, ima djece koja to ne naprave lako. Neki roditelji, pokušavajući pomoći, previše ljuljaju dijete te ga time samo uznemiruju. Ako uspravite bebu, a ne podrigne nakon desetak minuta i mirno zaspi, pustite ga na miru.

2. Pričekajte s kupanjem dok ne otpadne pupak
Netačno: Novorođenčad kupaju i u rodilištu. Higijena je potrebna radi njege pupčane rane, a pupkovina će se sasušiti i bez vaše intervencije. Ono što trebate je kontrolirati zacjeljivanje rane da ne bi došlo do infekcije. Mjesto možete od vode i zaštititi pelenom.

3. Uši se najlakše čiste štapićem
Netačno: Uši možete očistiti i čistom pelenom, vaticom te gazom, a štapići su najopasniji. Nakon kupanja pomoću pelene ili vatice pokupite vodu koja je iscurila iz uha. Ne treba ulaziti u ušni kanal.

4. Za krmeljive oči najbolja je kamilica
Netačno: Pojačan sekret iz očiju najčešće je znak infekcije. Čaj od kamilice, koji ima blagotvoran i blag efekt, može biti pokušaj prve pomoći, ali ponekad može i štetiti jer kamilica može isušiti oko. Najbolje je oči očistiti čistom vodom i potražiti pomoć doktora. Oči se čiste vaticom prema unutarnjem uglu oka. Za svako oko obavezno se koristi nova vatica.

5. Ako se bebi češće krati kosa, bit će gušća
Netačno: Kosa raste iz korijena pa skraćivanje nema veze s gustoćom dlake. Na gustoću kose utiče više faktora koji se razvijaju tokom života.

6. Bebi ne treba rezati nokte
Netačno: Nokte treba rezati jednom sedmično tupim makazama. Bebama se nokti lome pa može ostati oštar vrh ako se ne režu.

7. Svaki put treba sterilizirati bočice i dude
Djelomično tačno: Da, kad ih kupite, ali poslije je dovoljno prati ih toplom vodom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,