Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najbrže rastuća turistička destinacija na svijetu: Da li će “turističko zagađenje” unišiti ovu zemlju? (VIDEO)

Preuzmite sliku

Popularne turističke destinacije suočavaju se sa specifičnim vidom zagađenja koje škodi svakodnevnom životu lokalnog stanovništva – prevelikim prometom turista. Japan je uveo poseban naziv za ovu pojavu.

U nekim gradovima priliv turista ima negativan uticaj na infrastrukturu i prirodu, takav je i slučaj sa Japanom, prenosi nationalgeographic.rs.

Gradovi Kjoto i Kamakura tokom sezone cvjetanja trešanja (sakura) u aprilu i maju imaju najzapaženiji priliv turista. Pojedina mjesta u potpunosti gube svoju čar, kao što je to, na primjer, Filozofska staza, koja je u ovom periodu prepuna turista sa selfi-štapovima. Kako bi redukovala gužvu Japanska turistička organizacija pokrenula je reklamiranje manje popularnih regija zemlje.

Ponašanje turista drugi je problem sa kojim se Zemlja izlazećeg sunca suočava, a toliko je zastupljen da su Japanci počeli da ga nazivaju posebnim imenom „kankō kōgai” što znači “turističko zagađenje”.

Zbog nedoličnog ponašanja pojedinih turista japanske vlasti morale su da zabrane pristup nekim od turističkih atrakcija. Naime, lokalni preduzetnici frustrirani su ponašanjem turističkih grupa, a to je rezultiralo ograničenjem ulaska u neka od najpopularnijih mjesta.

Na primjer, hram Nanzo-in u Sasaguriju, koji je poznat po čuvenoj statui Bude ima na ulazu istaknuto upozorenje na dvanaest stranih jezika za posjetioce, gdje je objašnjeno da je velikim grupama zabranjen ulaz. U ovaj hram u posljednjih desetak godina dnevno stiže i od 20 do 30 autobusa krcatih turistima. Sveštenici su se pobunili jer posjetioci ometaju njihov rad glasnom muzikom. Osim toga, turisti se penju na krov građevine i kupaju u svetom vodopadu rezervisanom samo za pripadnike hrama.

Slične mjere je preduzeo i hram Yatsushiro-gu u prefakturi Kumamotou. Godine 2017, kada su lokalni kruzeri na ovo mjesto dovozili “mora” turista, privremeno je zatvorio vrata za posjetioce. Jedan restoran u Kjotu za lokalni list je izjavio da ponekad odbijaju strane goste lažima da nemaju slobodnih stolova. Vlasnik tog restorana naveo je neprijatnosti koje izazivaju mušterije koje unose ilegalno hranu u restoran, a njihovo posuđe koriste kao pepeljare.

Preveliki broj turista posljedica je i niskotarifnih aviokompanija koje nude jeftinije letove za Japan. Bojazan da će se gužve povećati dodatno pospješuje činjenica da će Tokio biti domaćin Svjetskog prvenstva u ragbiju u oktobru 2019. godine, kao i ljetnjih Olimpijskih igara 2020. godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,