Utorak, 9. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najbolje radno mjesto na svijetu? Sedam stvari koje niste znali o sjedištu Applea

Preuzmite sliku

Otkako je otvoren 2017. godine, Apple Park ne prestaje izazivati divljenje.

Zbog svojih specifičnih pogodnosti mnogi ga nazivaju i najboljim radnim mjestom na svijetu. Evo šta treba znati o njemu.

1. Apple Park sjedište je kompanije Apple Inc. koja je smještena u One Apple Park Wayu u Cupertinu u Kaliforniji, a ima oblik kruga. Neki taj simbol beskonačnosti koji je dizajnirao arhitekt Norman Foster uspoređuju s divovskim donutom, a drugi tvrde da iz ptičje perspektive izgleda poput svemirskog broda.

2. Kružna četverospratnica ima oko 260.000 kvadratnih metara poslovnog prostora. Zgrada se nalazi na zemljištu veličine 71 hektara, a većina – oko 80 posto – prekrivena je travom, stablima i drugim zelenilom. U sklopu parka nalazi se i umjetno jezerce.

  • 3. Ovo je jedna od najodrživijih zelenih zgrada u svijetu – krov zgrade prekriven je solarnim pločama koje mogu proizvesti 75 posto potrebne energije za funkcioniranje svih sistema. Ostatak se dobiva preko ekoloških rješenja Bloom Energy Server.

    4. Ovdje svi imaju mjesta za svojeg limenog ljubimca. Iako u parku radi oko 12.000 zaposlenika, napravljeno je više od 14.000 parkirališnih mjesta ispod zemlje. Također, ona su udaljena od ulaza u zgradu oko deset minuta hoda kako bi potaknuli zaposlenike na fizičku aktivnost.

    5. Zgrada ima sedam kafića, od čega je najveći namijenjen za 3000 zaposlenika. Tu je i restoran s 1750 slobodnih mjesta koji svakoga dana može poslužiti 15.000 porcija. U sklopu parka nalazi se i wellness-centar s teretanom, a zaposlenicima je na raspolaganju i 1000 bicikla za kretanje po posjedu.

  • 6. U sklopu parka nalazi se kinodvorana koja nosi ime pokojnog osnivača firme Stevea Jobsa, a ima 1000 slobodnih mjesta. Tu Apple predstavlja sve svoje nove uređaje svijetu. Steve Jobs bio je detaljno uključen u odabir dizajna zgrade i materijala koji će se koristiti u njemu, ali nije doživio postavljanje temeljca.

    7. Pretpostavlja se da je u izgradnju Apple Parka utrošeno oko 5 milijardi dolara, od čega je samo 160 miliona potrošeno na kupovinu zemljišta u Cupertinu. Inače, to sjedište udaljeno je od bivšeg Appleova sjedišta svega 2 kilometra. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje