Petak, 26. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Naizgled romantični “spomenik” na koji Škoti pljuju u prolazu

Preuzmite sliku

Danas ćete čuti priče o praznovjerju kako pljuvanje na srce donosi sreću, no definitivno nije počelo sretno…

Jedna od ljepših malih uličnih atrakcija koje možete pronaći u Edinburghu je mozaik srca u samom centru grada, na ulici High (tzv. Royal Mile). Baš slatko, zar ne? Barem dok ne uočite kako lokalci u prolazu pljuju na to isto srce.

Možda biste pomislili da je ovo čin svih onih kojima je slomljeno srce i koji su izgubili vjeru u ljubav pa im ovaj simpatičan spomenik samo „vadi mast“. No, to nije pravi razlog – iako je i on dobrodošao, prenosi punkufer.hr.

  • Upravo na ovom mjestu nalazila se zloglasna zgrada Old Tolbooth. Stajala je ovdje između 15. i 19. stoljeća i služila je kao zatvor, ali i mjesto javnih egzekucija. Upravo tu gdje se danas nalazi srce stajala su ulazna vrata u zgradu poznatu po stravičnim uslovima, torturi i ubistvima.

    Kada je zgrada uništena početkom 19. stoljeća, knjiga „Srce Midlothiana“ pisca Waverleya Novela, poslužila je kao inspiracija da se izradi mozaik srca i započne tradicija pljuvanja po njemu u prolazu.

  • Danas ćete čuti priče o praznovjerju kako pljuvanje na srce donosi sreću, no definitivno nije počelo sretno. Kako god bilo, danas vas niko neće osuđivati ako u prolazu i vi ostavite svoj trag – iz kojeg god razloga to bilo… (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje