Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nagrada za poštene vozače: Pogledajte kako funkcioniše “pametni” ležeći policajac (VIDEO)

Preuzmite sliku

Savjesni vozači se često žale da ih “ležeći policajci” diskriminišu, čak iako poštuju ograničenje brzine – jer moraju da se skoro u potpunosti zaustave kako bi prešli preko izbočine na putu.

U Meksiku su pronašli rješenje za to, a tajna je u “pametnom ležećem policajcu”, koji pravi selekciju među vozačima – kažnjavajući nesavjesne, nagrađujući one koji poštuju ograničenja brzine.

Ovaj vid regulisanja saobraćaja najčešće se nalazi u blizini škola, vrtića i drugim manjim ulicama gdje se vozi prebrzo. Cilj je zaštititi pješake.

“Pametni ležeći policajac” u Meksiku se izdiže samo onda kada naiđe automobil koji se kreće brže od ograničenja. Sistem se sastoji od kamere koja mjeri brzinu vozila, i metalne prepreke koja je slična običnom “ležećem policajcu”, ali koja je u osnovnom položaju u istoj ravni sa asfaltom.

Ako kamera registruje da se vozilo kreće brže nego što je dozvoljeno, prepreka se izdiže i vozač koji vozi brže od ograničenja prinuđen je da uspori. U suprotnom, ako se automobil kreće primjerenom brzinom, “ležeći policajac” ostaje neaktivan, pa vozač može nastaviti bez ograničenja.

Kako sistem funkcioniše – pogledajte u prilogu. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,