Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Načelnik općine Brela za uzor: Tokom četiri godine nikako nije koristio godišnji odmor

Preuzmite sliku

Tridesetogodišnji Stipe Ursić, načelnik općine Brela na Makarskoj rivijeri, javnosti u regionu Balkana i šire postao je poznat nakon što je uradio nešto što se rijetko viđa u politici u zemljama Balkana – sebi je smanjio plaću i dodatke.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA) Ursić, inače jedan od najmlađih načelnika u Hrvatskoj, kazao je da ima mnogo planova za općinu na čijem se čelu nalazi, a za početak je sebi smanjio plaću, ukinuo putne troškove, a povećao naknade za novorođenčad.

“Istina je da smo uveli mnoge mjere štednje i tako ćemo i nastaviti. Smanjili smo troškove reprezentacije za 70 posto, smanjili troškove mobitela, ukinuli troškove isplate odlaska i dolaska na posao, revidirali sve postojeće ugovore, te tražili bolje uvjete. Modernizacijom rasvjete, prelaskom na LED tehnologiju, štedimo 500.000 kuna godišnje. Iz županije SD, također smo dobili sufinanciranje velikog broja infrastrukturnih projekata. No, naglasio bih da su mjere štednje samo kratkoročno rješenje”, rekao je načelnik Ursić.

– Za općinu vrlo značajne investicije i ulaganja u nove sadržaje –

Naglasio je kako su za općinu vrlo značajne investicije i ulaganja u nove sadržaje koji će služiti građanima i budućim generacijama.

“Ono što je najbitnije su investicije u naše mjesto, dakle ulaganje u nove sadržaje koji će otvoriti nova radna mjesta i omogućiti mladim Breljanima dostojanstven život u mjestu. Upravo radimo na projektu trgovačkog centra i novog dječjeg vrtića kojeg apliciramo također na fondove Europske unije. Na taj način, otvoriti će se nova radna mjesta, što je u ovom trenutku najbitnije”, kazao je jedan od najmlađih načelnika u Hrvatskoj, ali sigurno i jedan od najvrednijih.

Ovaj načelnik je takođe ukinuo i vijećničke naknade, pa vijećnici sada rade volonterski. Od kako je došao na poziciju načelnika, dug općine je značajno smanjen.

“Također sam donio odluku o povećanju porodiljne naknade na 7.000 kuna. Međutim plaću nisam rezao, nego mi je u startu manja za 3.000 kuna od bivšeg načelnika, ali ja nisam tražio da bude ista, nego sam prihvatio smanjenu. Također se prošle godine, novom poreznom politikom, ponovno umanjila za 900 kuna. Svrha ovog posla se svodi na to da načelnici moraju shvatiti da su tu da služe svojim mještanima a ne obrnuto”, istakao je Ursić za AA.

Još jedan podataka koji za balkanske prilike zvuči pomalo nevjerovatno je da načelnik mjesta Brela na Makarskoj rivijeri četiri godine nije uopće koristio godišnji odmor.

“Također, u 4 godine nisam uopće išao na godišnji odmor, odnosno imam 120 dana neiskorištenog godišnjeg odmora. Općina radi svaki dan te nema nikakvog spajanja vikenda za vrijeme praznika što je u Hrvatskoj redovita praksa”, napomenuo je ovaj načelnik. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,