Srijeda, 8. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Na silikonsku repliku preminule supruge potrošio 30.000 dolara

Preuzmite sliku

Indijac je dospio na naslovnice brojnih medija jer je udovoljio zahtjevu svoje pokojne supruge za njezin kip u prirodnoj veličini. Sada živi s njezinom silikonskom kopijom i vjeruje da su tako još uvijek zajedno.

Tapas Sandilya, bivši državni službenik iz Zapadnog Bengala, izgubio je suprugu s kojom je bio u braku 39 godina 2021. tokom pandemije Covid-19.

Njegova supruga Indrani prevezena je u bolnicu s covid upalom pluća dok je on bio prisiljen da ode u samoizolaciju.

Kao rezultat toga, nije mogao biti uz nju kad je umrla. Odlučivši ispuniti barem jednu od posljednjih želja svoje supruge, Tapas je krenuo u potragu za umjetnikom koji bi mogao izraditi realističnu silikonsku statuu njegove supruge, te je na neobičan projekt potrošio 6 mjeseci i oko 30.000 dolara.

 • “Prije deset godina posjetili smo Iskon hram u Mayapuru i tamo smo se iskreno divili realističkom kipu utemeljitelja reda A.Ch. Bhaktivedanta Swami, rekao je Tapas Sandilya, piše Tuzlanski.ba.

  “Tada mi je Indrani rekla da želi sličnu statuu ako slučajno umre prije mene.”

  Prošle je godine Sandilä pronašao je kipara voljnog raditi na silikonskom modelu njegove pokojne supruge u prirodnoj veličini i danima je s njim radio na glinenom modelu koji će kasnije postati osnova za silikonski odljev. 65-godišnjak je zahtijevao da mu se sviđa izgled “silikonskog kipa”, insistirajući na tome da mu ne pristaje ništa osim orginalog zraza lica njegove supruge.

  Naposljetku je pronašao odgovarajućeg kipara koji bi mogao obaviti taj posao. Kao rezultat toga, Indraniin silikonski model od 30 kg, odjeven u sari od asamske svile koji je žena zadnji put nosila na vjenčanju svog sina, sada neprestano sjedi na ljuljački, njezinom omiljenom komadu namještaja u njihovom porodičnom domu.

  “Moja porodica je bila kategorički protiv postavljanja takve realistične skulpture, ali nisam odustao. Neki moji rođaci i komšije su mi čak pomogli”, rekao je Tapas indijskim novinarima. “Uostalom, ako možemo ostaviti uokvirene fotografije kod kuće nakon nečije smrti, zašto ne postaviti kip?”

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje