Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na prodaju kolekcija Einsteinovih pisama

Preuzmite sliku

Kolekcija pisama njemačkog naučnika Alberta Einsteina u kojima je pisao o svojim viđenjima religije, makartizmu u SAD (praksi iznošenja optužbi za nelojalnost i izdaju bez uzimanja u obzir postojanja dokaza) i Izraelu biće ponuđena na aukciji 20. juna.

Pet originalnih pisama, napisanih u periodu od 1951. do 1954. godine, otkrivaju duhovitu i osjetljivu stranu velikog naučnika. Adresovana su na kvantnog fizičara Davida Boma, Einsteinovog kolegu koji je 1951. godne pobjegao iz SAD u Brazil pošto je u vrijeme makartizma odbio da svjedoči o svojim vezama s komunistima.

Početna cijena jednog od požutjelih dokumenata, s potpisom i reljefnim pečatom poznatog naučnika, iznosi 8.000 dolara, ali se procjenjuje da će biti prodat za dvostruko veću sumu. Procjenjuje se da će kolekcija Einsteinovih pisama dostići vrijednost od preko 20.000 dolara.

Einstein i Bom sprijateljili su se dok su radili na Univerzitetu Princeton. U pismima su razmjenjivali mišljenja o kvantnoj fizici, religiji i, kako navodi agencija AP, Bomovom očajnom periodu koji je proveo u Brazilu.

“Ako je Bog stvorio svijet, njegova osnovna briga sigurno nije bila da ga učini lako razumljivim za nas”, napisao je Einstein u pismu upućenom svom prijatelju 1954. godine, godinu dana prije smrti.

Pisma će biti ponuđena na aukciji 20. juna, ali se rane ponude prihvataju elektronskim putem.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,