Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Na pisaćoj mašini stvara nevjerovatne portrete: Jedan oskarovac ga je nagradio autogramom

Preuzmite sliku

Umjetnik koji je koristio pisaću mašinu za kreiranje portreta Toma Hanksa rekao je da je bio oduševljen kada mu je glumac potpisao neobično umjetničko djelo.

James Cook (25), iz Braintreeja u Essexu, pravi portrete i razne prikaze koristeći otiske slova, brojeva i znakova interpunkcije na pisaćoj mašini. Cook je poslao portret oskarovcu, ali je priznao da je „zaboravio na to“ sve dok nije dobio neočekivano pismo.

„Pojavio sam se u jednoj emisiji u SAD-u 2020. i zamolili su me da napravim portret glumca, a da prisutni pogode koja je slavna ličnost u pitanju“, rekao je Cook.

„Bio sam oduševljen kada su mi vratili portret Toma Hanksa sa njegovim autogramom i kratkom porukom”, dodao je.

Poruka koju je rukom napisao Hanks, koji navodno posjeduje više od 120 pisaćih mašina, jer je strastveni sakupljač, glasi: „Jamesu Cooku. Ovo je super! Tom Hanks“.

 • Diplomirani arhitekta je od tada stekao više od 20.000 pratilaca na Instagramu i uradio je oko 200 slika poznatih ličnosti, muzičara i pejzaža, prenosi RTS.

  Cook je stvaranje neobičnih umjetničkih djela pretvorio u ozbiljan posao u ateljeu u Londonu, gdje zainteresovani mogu da ga posjete i vide kako radi, ali i kolekciju od skoro 40 pisaćih mašina.

  „Morao sam da kupim samo četiri pisaće mašine, a ostale, mislim da ih sada imam blizu 40, dali su mi ljudi koji su čuli za moj rad“, rekao je Cook.

 • „Jednu pisaću mašinu mi je dala dama koja je radila u Buckingamskoj palati i bila je privatna kraljičina službenica. Rekla mi je da je procijenila da je napisala negdje između 17.000 do 20.000 pisama i kada je otišla u penziju odlučila je da uzme svoju pisaću mašinu kao poklon. Vidjela je moj rad i odlučila da mi da svoju pisaću mašinu, a ja sam joj napravio portret kraljice”, ispričao je mladi umjetnik.

  U prosjeku, za jedno umjetničko djelo formata A4, Kuku je potrebno do pet dana, a veći dijelovi su formirani od manjih spojenih traka papira.

  Sljedeća Kukova izložba biće od 14. jula do 17. augusta u The Moot Hall u Maldonu, u Essexu. Biće tu i portret kraljice i djelo koje je potpisao Hanks.

  „Ono što je zaista lijepo u vezi sa ovim poslom jeste to što nije samo posao zanimljiv, već i priče o ljudima koji su povezani sa pisaćim mašinama”, rekao je Cook.

  „Slogan koji koristim za svoj rad je ‘slika vrijedna hiljadu riječi’, jer svaki crtež ne samo da je asortiman slova, brojeva i interpunkcijskih znakova složenih zajedno, već tu, takođe, skrivam poruke koje gledalac može pronaći kada pažljivo gleda crtež izbliza”, kaže Cook.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje