Petak, 10. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Na leđima prijatelja proputovao svijet: “Snovi su mi ostvareni”

Kevan je rođen sa spinalnom mišićnom atrofijom, koja utiče na živčani sistem koji kontroliše kretanje mišića. Nikada nije napravio niti jedan korak – a prijatelji su ga proveli kroz cijelu Evropu

Kevan Chandler (32) jedan je običan čovjek s izvanrednom pričom. 32-godišnjak živi u Fort Wayneu u državi Indiana s dva cimera i voli putovati. Tokom ljeta 2015., on i njegovi prijatelji proveli su tri sedmice putujući kroz Evropu, a zajedno su i istražili cijelu Kinu.

Kevan je doživio sve nevjerovatne stvari koje turisti sanjaju. Ali evo izvanrednog dijela – on ne može hodati.

 • Kevan je rođen sa spinalnom mišićnom atrofijom, genetskom bolesti koja utiče na dio živčanog sistema koji kontroliše kretanje mišića. Nikada nije napravio niti jedan korak – a prijatelji su ga proveli kroz cijelu Evropu na leđima. Pokrenuo je i svjetski pokret “Mi nosimo Kevana” koji je sve poznatiji svakim danom.

 • Najmlađi je u porodici, a posebnu povezanost dijeli sa svojom sestrom Connie koja također boluje od mišićne atrofije.

  S porodicom prolazim kroz život, korak po korak”, rekao je Kevan za USATODAY.

 • -Naši su roditelji vrlo kreativni, pa su nam pomogli da shvatimo kako se boriti da život s punim plućima. A kako je moja sestra starija, ona mi je nekako utrla put i otvorila puno vrata, priznaje ovaj svjetski putnik.

  Priznaje da se i nakon 30 godina, nije navikao na svoje stanje…

 • -Imam 32 godine i ruke mi još uvijek gube snagu. Nakon toliko godina, baš je frustrirajuće. Za vrijeme srednje škole i fakulteta sam najviše oslabio, kaže.

  Kevan provodi svoje vrijeme podižući svijest za ljudi s posebnim potrebama. Za razliku od sestre koja uzima lijek ‘Spinrazu’ zbog svog stanja, Kevan je odbio liječenje i lijekove. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje