Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na današnji dan ubijen kreator i vlasnik modne kuće Gucci

Preuzmite sliku

Pogledajte događaje koji su se desili na današnji dan 27 marta. Pronađite poznate ličnosti rođene ili umrle na današnji dan kao i određene historijske događaje.

– 1309. Papa Klement V. ekskomunicirao Veneciju i sve njezine stanovnike, a kasnije je s njom ušao i u vojni sukob koji je kulminirao pozivanjem na križarski rat.

– 1513. Španjolski istraživač Juan Ponce de Leon krenuo na put i nakon nešto više od 20 dana plovidbe došao do Floride, čime je postao prvi Evropljanin koji je u vremenu velikih otkrića došao do sjevernoameričkog kopna.

– 1797. Rođen Alfred de Vigny, francuski pjesnik, svojom filozofijskom poezijom znatno različit od ostalih francuskih romantičara. Poznat je po poemama “Vukova smrt”, “Krist na Maslinovoj gori”, “Boca u moru” i “Samsonov gnjev”.

– 1845. Rođen Wilhelm Conrad Rontgen, njemački fizičar i otkrivač posebne vrste elektromagnetskog zračenja – X zraka (kasnije nazvanih rendgenskim), zbog čega je 1901. postao prvi dobitnik Nobelove nagrade za fiziku.

– 1847. Rođen fizičar Wilhelm Conrad Roentgen, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1901. za otkriće X zraka (1895.), koje su po njemu dobile naziv rendgenski zraci.

– 1871. U Edinburghu odigrana prva međunarodna rugby utakmica. Sport koji je tek godinu dana ranije dobio prvi set pisanih pravila, na području Engleske i Škotske čije momčadi su i odigrale tu povijesnu utakmicu. Igrao se u sličnom obliku od vremena brončanog doba.

– 1935. Preminuo Rudolf Lubynski, jedan od najvećih hrvatskih arhitekata secesije. Njegovo najpoznatije djelo je poznata zgrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice na Marulićevu trgu u Zagrebu iz 1913. godine.

– 1941. Vojnim udarom na čelu s generalom Dušanom Simovićem srušena koalicijska vlada Cvetković-Maček. Vlada je samo dva dana ranije potpisala sporazum pristupanja Trojnom paktu čemu se većina visokih vojnih zapovjednika protivila te su nakon zauzimanja vlasti protjerali kneza Pavla i sve ovlasti predali sedamnaestogodišnjem kralju Petru.

– 1949. Rođena Dubravka Ugrešić, hrvatska književnica, prevoditeljica, “esejistica, autorica romana “Štefica Cvek u raljama života”, “Zabranjeno čitanje”, te “Baba Jaga je snijela jaje”. Djela su joj prevedena i nagrađena u mnogim europskim zemljama.

– 1962. Internacionalni teatarski institut pokrenuo projekt obilježavanja Svjetskog dana teatra. Institut je osnovan s ciljem povezivanja teatarskih ljudi te lakšeg protoka informacija.

– 1963. Rođen Quentin Tarantino, američki scenarist, redatelj i glumac, među čije uspjehe spadaju legendarni filmovi “Reservoir Dogs”, “Pulp Fiction”, “Jackie Brown”, “Kill Bill” i “Death Proof”.

– 1968. Pri rutinskom letu poginuo Jurij Aleksejevič Gagarin, sovjetski astronaut i vojni pilot, ujedno prvi čovjek koji je otputovao u svemir 12. travnja 1961. godine u svemirskoj letjelici Vostok 1.

– 1977. Na Teneriffima se dogodila jedna od najvećih avionskih nesreća u historiji civilnog vazduhoplovstva u kojoj su poginule 583 osobe, a samo 61 je uspjelo preživjeti.

– 1995. Maurizio Gucci, kreator i vlasnik modne kuće Gucci, ubijen je ispred svog ureda u Milanu. Talijanska policija 31. siječnja 1997. godine uhapsila Patriziju Reggiani, koja je osuđena na 29 godina zatvora zbog naručenog ubistva bivšeg supruga.

– 1999. Tokom NATO bombardiranja Jugoslavije srušen američki vojni zrakoplov F-117 Nighthawk. Nakon rušenja američko zrakoplovstvo olupinu nije uspjelo uništiti, te se njezini ostaci danas nalaze u muzeju zrakoplovstva u blizini beogradskog aerodroma.

– 2006. Preminuo Stanisław Lem, poljski književnik, satiričar, filozof i futurolog. Jedan od najpoznatijih pisca i teoretičara znanstvene fantastike i najprevođeniji poljski književnik.

– 2010. Preminuo Vasilij Vasiljevič Smislov, sovjetski/ruski velemajstor i svjetski šahovski prvak. Bio je poznat po svom pozicijskom stilu, kao i po igranju završnica, ali mnoge od njegovih partija karakterizira spektakularan “taktički udarac”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje