Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na današnji dan: Bačena atomska bomba na Hirošimu

Preuzmite sliku

Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1660. – Preminuo slikar Diego Velazquez. Bio je jedan od najvećih u historiji slikarstva, dvorski slikar španskog kralja Filipa IV. Slikao je portrete članova kraljevske porodice. Poznata su njegova djela “Las Meninas”, “Predaja Brede” i “Venera sa ogledalom”.

1881. – Rođen naučnik Alexander Fleming. On je otkrio antibiotsku supstancu lisozim i izolirao antibiotik penicilin iz gljivice Penicillium notatum. Za svoje djelo dobio je Nobelovu nagradu 1945. godine. Preminuo je 11. marta 1955. godine.

1917. – Rođen je glumac Robert Mitchum. Glumio je u filmovima “The Human Comedy”, “Crossfire”, “Undercurrent”, “When Strangers Marry” , “Blood on the Moon”, “She ShouldaSaid No!” , “The Grass Is Greener” i mnogim drugim. Preminuo je 1. jula 1997. godine.

1927. – Rođen slikar i dizajner Andy Warhol, pravog imena Andrew Warhola. Bio je jedna od vodećih ličnosti pop arta, umjetničkog pokreta koji se služi ikonografijom i tiskarskim tehnikama masovne kulture. Prikaze predmeta masovne potrošnje umnožava i izvodi u sitotisku ( Coca Cola, Brillo sapuni). Kasnije uvećava portrete tzv. super-zvijezda, prikazujući ih u smjelim kromatskim kontrastima (Elvis Presley, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor…). Preminuo je 22. febraura 1987. godine.

1932. – Otvoren prvi Venecijanski filmski festival (Italian Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica di Venezia). To je ujedno i najstariji filmski festival na svijetu. Prvi festival trajao je od 6. do 21. augusta.

1940. – Estonija ušla u sastav SSSR-a.

1945. – Američki bombarder B-29 pod imenom Enola Gay izbacio je atomsku bombu “Little Boy” na japanski grad Hirošimu. Bomba je bila duga tri metra i teška četiri tone. Samo tri dana kasnije savezničke snage su izvele i drugi sličan napad bombom “Fat Man” na Nagasaki. U momentu eksplozije u Hirošimi je ubijeno 70.000 ljudi, a u naredna četiri mjeseca od posljedica atomskog napada umrlo je blizu 200.000 ljudi. Nemoguće je utvrditi bilans posljedica radijacije u godinama nakon bacanja bombe.

1964. – U istočnoj Nevadi, u SAD-u posječeno je najstarije drvo na svijetu. Riječ je o bristoleconskom boru Prometeju, poznatom i kao WPN-114. Prometej je u trenutku sječe imao najmanje 4.862 godine, a vrlo vjerojatno preko pet hiljada godina, kako su potvrdila znanstvena mjerenja. Rastao je na u nevadskom nacionalnom parku Great Basin.

2012. – Istraživačko vozilo američke svemirske agencije NASA Curiosity, spustilo se na Mars, javlja Anadolija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,