Nedjelja, 24. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na aukciji prva božićna čestitka u svijetu: Kada je izašla izazvala je bijes – zbog alkohola

Preuzmite sliku

Čestitku potpisuju Henry Cole, John Calcott Horsley i Joseph Cundall, a štampana je 1843. godine i u vrijeme kad je izašla izazvala je burne reakcije puritanskog pokreta zbog – alkohola.

Prodaje se prva komercijalno štampana božićna čestitka na svijetu, štampana u Velikoj Britaniji u 19. stoljeću, koja prikazuje veselu scenu koja je u to vrijeme izazvala brojne reakcije puritanaca. Čestitku, koja je od petka u prodaji kod trgovca knjigama iz Bostona Marvina Getmana, potpisuju Henry Cole, John Calcott Horsley i Joseph Cundall, a štampana je 1843. – iste godine kad je objavljena ‘Božićna pjesma’ Charlesa Dickensa, prenosi 24sata.hr.

Savremena ideja Božića i s njom povezane tradicije pojavile su se u prvoj polovici 19. stoljeća. No, ručno obojena litografska kartica – na kojoj su porodica i djevojčica okupljeni oko stola, uživajući u čašama vina – izazvala je skandal među britanskim pokretom za umjerenost, koji je pozivao na suzdržavanje od alkohola, rekao je Justin Schiller, predsjednik Battledore Ltd., njujorškog salona antikviteta koji je trenutno vlasnik kartice, za CNN.

  • Schiller je za CNN rekao da je slika na čestitki izazvala bijes pokreta: To nije bilo samo poticanje pijenja, već i poticanje pijenja od strane djeteta na slici, kaže. Kartica se pokazala toliko kontroverznom da su prošle tri godine prije nego što je izdavač izradio još jednu, dodao je.

    Prvobitno je štampano hiljadu primjeraka kartice za prodaju po jedan šiling, a procjenjuje se da je do danas sačuvano manje od 30 primjeraka, od kojih su neki izloženi u muzejima, ili na prodaju, kaže Battledor.

    Jedna takva kartica, adresirana na ‘Majku i oca’, na aukciji je kuće Christie's ove sedmice, s procjenom početne cijene na 10.752 dolara. Smatra se da je primjerak Battledorea kopija datoteke izdavača, a cijena te kartice iznosi 25.000 dolara. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje