Utorak, 7. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Muzika kao sedativ: Smiruje pacijente prije operacije

Relaksirajuća muzika opušta pacijenta prije operativnog zahvata poput sedativa, pokazalo je američko istraživanje.

Pjesme, koje su napisane da smanje stres i krvni pritisak, pokazale su se učinkovitima u 157 slučajeva tokom istraživanja. Pacijenti su rekli da vole sami odabrati vrstu muzike koja ih smiruje.

Naučnici sa Univerziteta Pennsylvania, piše časopis BMJ, sada žele utvrditi na koji način muzika utječe na osjećaje pacijenata.

Oni koji su pristali sudjelovati u eksperimentu dobivali su lijek midazolam (Dormicum, grupa benzodiazepina s opuštajućim učinkom) ili su im doktori tri minute puštali pjesmu “Weightless” britanske grupe Marconi Union dok su dobijali anestetik.

Pokazalo se da se tjeskoba kod pacijenata smanjila. Važno je istaknuti da tjeskoba prije operacije utječe na oporavak, jer tijelo proizvodi hormone stresa.

S druge strane, lijekovi za smanjenje anksioznosti obično imaju nuspojave, zbog čega ih je potrebno uzimati uz liječničku kontrolu, podsjetili su američki naučnici. Dok je muzička medicina zapravo “bezopasna i jeftina”.

Dr. Veena Graff, profesorica anesteziologije i intenzivne njege medicinskog fakulteta Univerziteta Pennsylvania kazala je da muzika utječe na dio mozga zadužen za emocije.

To znači da pacijenti mogu biti ‘u svom svijetu’, da mogu biti opušteni te imati potpunu kontrolu.

Često se koristi za vrijeme operacije mozga da bi doktori mogli pratiti moždane funkcije. Muzička terapija pomaže u radu s djecom koja boluju od autizma, a i pridonosi očuvanju sjećanja i poboljšanju života osoba s demencijom.

Muzika bez sumnje liječi, stimulira i smiruje um i tijelo na mnogo načina, ali je na naučnicima da tek otkriju na koji se način taj proces odvija. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje