Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mrlje od kafe pretvara u umjetnost – i to “strašnu”

Preuzmite sliku

Nakon što mu se u kancelariji prolila kafa na crtež, umjetnik je došao do rješenja – a to je da će nastaviti raditi crteže, odnosno da će crtati čudovišta s mrljama kafe. Svako čudovište ima svoju priču i karakter.

Umjetnik iz Hamburga, Stefan Kuhnigk, kombinuje 3 stvari koje mnogi vole najviše, a to su kreativnost, zanimljivu priču/crtež i kafu. Njegov je rad započeo s malim incidentom u kancelariji, a umjetnik je odlučio taj mali incident pretvoriti u umjetnost, i to sa mrljicama kafe, prenosi 24sata.hr.

 • Njegova čudovišta od kafe imaju svoje jedinstvene likove i priču, a možda nas čak podsjećaju na neke ljude u našem životu.

  Stefan Kuhnigk je 2011. inspiraciju pronašao u mrlji od kafe. Prolio je malo kafe na komad papira dok je bio na sastanku u kancelariji i pretvorio je to u crtež.

  Kuhnigk pažljivo bira najbolju kafu koju će proliti kako bi što bolje napravio svoja čudovišta od kafe. Kaže da iako možete raditi s bilo kojom vrstom kafe, neke od njih mogu ostaviti previše tamne mrlje, tako da je onda nemoguće crtati.

 • Potrebno je od 4 do 6 sati da se mrlja od kafe osuši prije nego što umjetnik počne s njom raditi.

  Kuhnigk je već stvorio više od 600 jedinstvenih čudovišta od kafe. On nasumično prolije kafu zbog čega su sva njegova čudovišta jedinstvena.

  Oduvijek je uživao u crtanju i voli romantiku, a to je moglo uticati i na njegov rad. Umjetnik vjeruje da bi se njegov rad mogao svidjeti mnogim ljudima jer su gotovo svi prolili kafu barem jednom u svom životu.

  Njegovi crteži su vrlo lako razumljivi što bi ih moglo učiniti još simpatičnijima.

  Iako Kuhnigk svako čudovište crta najviše 30 minuta, potrebno mu je i do nekoliko dana da ‘pripremi’ ideju za lik. Svako čudovište od kafe ima svoju jedinstvenu priču i inspiraciju iza svog karaktera.

  Umjetnik ima više od 20.000 obožavatelja koji ga prate na Instagramu. Kuhnigk vodi i YouTube kanal na kojem dijeli kako su stvorena neka čudovišta.

  Umjetnik je objavio knjigu pod nazivom The Coffeemonsters Book koja sadrži priče i slike čudovišta od kafe. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje