Nedjelja, 7. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Možete li na ovoj fotografiji pronaći astronauta? (FOTO)

Preuzmite sliku

Pitanje iz naslova svojim je sljedbenicima na Twitteru ove sedmice postavio astronaut Terry Vits nakon što je NASA objavila nevjerovatnu i pomalo zastrašujuću fotografiju Međunarodne svemirske stanice.

Vits je, naime, htio pokazati koliko je zapravo ISS ogroman.

Naime, astronauti su u manje od 7 dana morali treći put izaći u svemir kako bi dovršili težak posao. A Virts je po završetku objavio “svemirski selfie” kako bi obilježio završetak misije.

No, sve ipak nije išlo po planu. Astronauti su u posljednji tren otkrili poteškoće sa senzorima na svemirskom odijelu Amerikanca Butcha Wilmoream, a prestrašio se i i Virts koji je u kacigi pronašao vodu zbog čega su dva dana proveli proučavajući kako se to uopće dogodilo.

 • astro1_03032015_twitter
 • Na kraju je zaključeno da se radi o kondenzaciji, ali inače, riječ je o vrlo ozbiljnom problemu koji može rezultirati smrću astronauta, prenosi Index.hr. Talijan Luca Parmitano 2013. zamalo je poginuo zbog vode u kacigi.

  Inače, razlog ove “svemirske šetnje” bio je instalirati čak 250 metara kabla na ISS-u, a u tri izlaska, astronauti su u svemiru proveli 20 sati.

  Podsjetimo, postaja se održava u orbiti na visini od 278 km do 460 km, pritom se gibajući prosječnom brzinom od 27.724 km/h.

 • astro2_03032015_twitter
 • ISS je u prvom redu istraživački laboratorij te nudi prednosti nad drugim svemirskim letjelica poput NASA-inog Space Shuttlea zato što je napravljena kao dugoročna platforma u svemiru gdje se provode dugotrajne studije. Prisustvo stalne posade omogućuje direktno promatranje, nadopunjavanje, popravljanje i zamjenjivanje eksperimenata i komponenti same postaje. Naučnici na Zemlji imaju brz pristup podacima u svemiru što im omogućuje brzo modificiranje ili pokretanje novih eksperimenata – nešto što nije moguće u specijaliziranim letjelicama bez posade.

  Posade, koje na postaji borave po više mjeseci, obavljaju znanstvene eksperimente svaki dan.

  ISS omogućuje (sa svojom lokacijom u relativnoj sigurnosti Zemljine orbite) testiranje svemirskih sustava koji će biti potrebni za dugoročne misije na Mjesec i Mars. Pruža iskustvo u održavanju i popravljanju sustava u svemiru što će biti ključno u upravljanju svemirskim brodovima na dužim putovanjima.

  Dio misije uključuje obrazovanje i međunarodnu suradnju. Posada ISS omogućuje studentima na Zemlji da zamisle eksperimente čije odvijanje mogu kasnije pratiti, izvoditi ih neovisno na Zemlji itd. Sam program ISS omogućuje pripadnicima četrnaest zemalja da zajedno rade u svemiru i pripremaju se za buduće multinacionalne misije.

  I za kraj – rješenje:

 • astro3_03032015_twitter
 • (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,