Nedjelja, 28. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Može i bez teleskopa: Fantastična pojava na nebu koju ćemo moći vidjeti 21. 12.

Preuzmite sliku

Jupiter i Saturn u stvarnosti uopše neće biti blizu, već milioima kilometara udaljeni jedan od drugoga, ali iz naše perspektive, gledajući sa Zemlje, oni će se poravnati i prividno jako približiti jedan drugome na nebu.

„Na nebu 21. decembra 2020., dogodit će se bliski susret planetarnih razmjera koji se nije dogodio od 1623. godine. Naime, 21. decembra doći će do rijetke vrlo bliske konjunkcije Jupitera i Saturna te će nam se Jupiter i Saturn te večeri na nebu prividno naći gotovo u istoj točki, odvojeni jedan od drugoga svega 0,1° (1/10 stepena), odnosno svega 6 lučnih minuta“, najavljuju iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Što je to konjunkcija? 

Pojam konjunkcija dolazi od latinske riječi coniunctio – sveza, a označava raspored dva nebeska tijela kada se, gledano sa Zemlje, približe jedno drugomu na najmanji razmak u ovom slučaju o kojem govorimo radi se o Jupiteru i Saturnu.

 • Hoće li Jupiter i Saturn stvarno doći jedan blizu drugoga?

  Jupiter i Saturn u stvarnosti uopšee neće biti blizu, već milionima kilometara udaljeni jedan od drugoga, ali iz naše perspektive, gledajući sa Zemlje, oni će se poravnati i prividno jako približiti jedan drugome na nebu.

  Koliko su česte konjunkcije Jupitera i Saturna?

  Jupiter i Saturn prividno se na nebu približavaju gledano sa Zemlje svakih 19,85 godina s obzirom na to da Jupiteru treba 11,86 godina, a Saturnu 29,4 godine da obiđe oko Sunca i tada tu pojavu njihova bliskog mimoilaženja na nebu zovemo velikom konjunkcijom. Posljednja velika konjunkcija dogodila se 28. maja 2000., ali je bilo praktički nemoguće vidjeti jer su nam tada Jupiter i Saturn na nebu bili vrlo blizu smjeru Sunca, pa je sunčeva svjetlost onemogućavala motrenje pojave.

 • Koliko je rijetka konjunkcija poput ove u 2020.?

  Ovakvo tijesno približavanje Jupitera i Saturna vrlo je rijetko i slobodno možemo reći da ga neke generacije neće nikada doživjeti. Kao što smo već rekli, zadnja ovako bliska konjunkcija dogodila se davne 1623. godine i tada tu pojavu niko nije mogao vidjeti jer su Jupiter i Saturn bili preblizu smjeru Sunca. Posljednja ovakva tijesna konjunkcija koja je bila lako vidljiva dogodila se 4. marta 1226. godine. Ugrubo možemo reći da se ovakva velika konjunkcija ponavlja svakih 800-tinjak godina.

  Gdje i kada gledati konjunkciju?

  Sunce nam 21. decembra zalazi oko 16 sati i 25 minuta, a Jupiter i Saturn bit će na nebu nisko na jugozapadu, pa će najbolje vrijeme za motrenje ove pojave biti od 16 sati i 30 minuta do otprilike 18 sati s obzirom na to da nam Jupiter i Saturn zalaze oko 18:45.

  Gledano golim okom, ta će pojava izgledati gotovo  kao da su se Jupiter i Saturn spojili, dok će se kroz dvogled ili teleskop Jupiter i Saturn moći motriti u istom vidnom polju. Kroz teleskop će u istom vidnom polju biti moguće vidjeti i četiri najveća Jupiterova mjeseca Io, Europu, Ganimed i Kalisto te najveći Saturnov mjesec Titan. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,