Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Može biti štetno za vaše zdravlje i um: Evo zašto biste trebali prestati koristiti svoje telefone u WC-u

Preuzmite sliku

Mnogi od nas su ovisni o svojim pametnim telefonima, prema nedavnom istraživanju, i možda nije toliko bezazleno koliko zvuči.

Ako ste neko ko jednostavno ne može u kupatilo bez telefona, postoje neki rizici koje biste trebali uzeti u obzir. Ne samo da može biti štetno za naše zdravlje, već utječe i na naš um i na to kako radimo, piše Bright Side.

  • Nedavno istraživanje pokazuje da su telefoni prljaviji od same školjke, prilično odvratna činjenica. Utvrđeno je da su mobilni telefoni pokriveni E. coli tokom istraživanja srednjoškolaca. Ova štetna bakterija povezana je s crijevnim problemima poput trovanja hranom, ali to nije jedina štetna bakterija koju možete pokupiti u kupaonici.
    To može povećati vašu šansu za dobivanje hemoroida. To se vjerovatno događa zbog količine vremena provedenog na zahodu gdje se vrši pritisak na naše organe, koji preko nosača školjke idu bez potpore, prenosi Tuzlanski.ba.

  • Iako je potrebno više istraživanja kako bi se potvrdila ova veza, slučajevi hemoroida porasli su od uvođenja pametnih telefona. Zato, iako vas  korištenje telefona na zahodu ponekad može opustiti, može i da uzrokuje neke neugodne zdravstvene probleme. Može ograničiti vašu sposobnost razmišljanja. Mobiteli zapravo prekidaju našu koncentraciju i razmišljanje, ograničavajući našu sposobnost rada na problemu, čak i kada ih ne koristimo ili su isključeni. Zato je vrijeme bez ometanja da nam telefon bude isključen neophodno za naš um, a isključivanje i samo provođenje vremena ponekad je upravo ono šta nam treba.

  • Može izazvati disfunkciju zdjelice. Provođenje dužeg vremena na toaletu dok nam mobitel odvlači pažnju može značiti probleme za naše mišiće. Naši organi poput crijeva, mokraćnog mjehura i vagine mogu se skliznuti jer mišić dna zdjelice više nije dovoljno jak da ih podržava. To je dijelom i zbog našeg držanja dok sjedimo na zahodu, pogotovo ako smo dugo savijeni nad svojim ćelijama. Iako nas pametni telefoni povezuju sa svijetom kao što ništa drugo ne može, oni su također vrlo ovisni. Zapravo, jedan od 10 milenijalaca zapravo bi radije izgubio prst nego svoju ćeliju. To očito nije dobar znak jer pokazuje da smo se počeli okretati prema svojoj okolini. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,