Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Možda niste znali: Ove stvari su korištene kao novac u prošlosti

Preuzmite sliku

Danas plaćamo kreditnim karticama, papirnim novčanicama i metalnim novčićima, ali ove stvari nisu oduvijek i svuda bile korišćene za finansijske transakcije.

Različiti narodi i civilizacije su upotrebljavali najrazličitije stvari u ovu svrhu, a u narednim redovima ćemo vam otkriti neke malo neobičnije primjere novca u historiji.

So

So je u mnogim erama i dijelovima svijeta bila korišćena kao novac, ali ponajviše u istočnoj Africi tokom srednjeg vijeka.

Parmezan

Parmezan je u Italiji bio prisutan u finansijskim operacijama još od srednjeg vijeka. On je uglavnom korišćen kao zalog za bankarske kredite, što zbog svoje vrijednosti, što zbog činjenice da se ova vrsta sira sporo kvari kada je dobro zapakovana.

 • Kartonski novčići

  Vjerovali ili ne, Japanci su tokom posljednjih godina Drugog svjetskog rata u svojoj koloniji u Mančuriji izdavali novčiće napravljene od kartona. To su radili zbog toga što su štedjeli na metalu, koji im je trebao za vojne svrhe.

  Zubi delfina

  Plemena na Solomonskim ostrvima su često koristila zube delfina kao novac, a neka od njih to rade i danas.

  Zrna kakaa

  Maje su prve upotrebljavale zrna kakaa kao novac da bi nabavili drugu robu, a kasnije su to činili i drugi narodi Centralne Amerike prije kolonizacije.

 • Noževi

  Veliki bronzani noževi su bili jedna od alternativa zvaničnim novčićima u drevnoj Kini u periodu između 600. i 200. godine p.n.e. Oni su uglavnom imali rupu na dršci i najčešće su ih u transakcijama upotrebljavali vojnici.

  Krzno vjeverica

  Tokom srednjeg vijeka u Rusiji, ljudi su prihvatali krzno vjeverica u trampi za drugu robu. U nekim slučajevima oni su kao novčiće koristili kandže i njuške iste životinje. (citymagazine.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,