Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mostovi kroz zgrade? Da, postoje u ovoj evropskoj zemlji, evo zašto su izgrađeni…

Preuzmite sliku

Ne prestajemo se čuditi bizarnim građevinama širom svijeta. Upravo takvi prizori dočekat će vas u Gruziji. Mostovi kroz zgrade izgrađeni su još u doba Sovjetskog saveza. 

Sovjetski arhitekti ponekad su uspijevali raditi vrlo neobične stvari. Na primjer, tokom sovjetske ere Tbilisi se aktivno gradio i na vrlo neobičnim mjestima podizala su se čitava naselja. “Neboderi” su građeni čak i na strmim padinama. Na primjer, na padini visoravni Nutsubidze. Pogled s dna ovog područja na vrh izgleda ovako. Do gornjeg dijela četvrti vodi zmijolika cesta, ali hodanje njome može trajati jako dugo, piše Tuzlanski.ba.

Sovjetski gruzijski arhitekt Otar Kalandarishvili predložio je da se ljudima olakša život i izgrade mostovi između zgrada kako bi ljudi mogli brzo i zaobilazeći padine doći do gornjeg dijela okruga. Mostovi koji povezuju “zgrade” idu izravno na cestu.. A da biste došli do mosta odozdo, trebate koristiti poseban lift.

Usput, lift se plaća, košta oko 2,5 rubalja (oko 0,3 centi), trebate baciti novčić u poseban prijemnik unutar lifta. Stanari ističu kako sve prati osoba kroz kamere, pa čak i ako su tri osobe u liftu, svi bace novčić.

Mnogi mještani svakodnevno šetaju tim mostom. Neko na posao, netko na fakultet, samo do trgovine ili do najbliže stanice metroa.

Kad jednom stignete na most i pogledate s njega, odmah možete shvatiti zašto su ti mostovi između zgrada zapravo sagrađeni u svoje vrijeme. Put od donjeg do gornjeg nivoa traje doslovno pet minuta. Bez mostova ovo bi vrijeme bilo puno puta duže.

Takve nevjerovatne građevine izgrađene su u Gruziji tokom sovjetske ere. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje