Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Moskva zabranila gay paradu u narednih 100 godina

rusia gej parada
Preuzmite sliku

Gradska vlast tvrdi da gej parada donosi rizik izazivanja uličnih nereda, i ukazuje da većina Moskovljana ne podržava tu manifestaciju.

\"rusiaNajviši sud Moskve potvrdio je odluku gradske vlasti da se na 100 godina zabrani održavanje parada ponosa u glavnom gradu Rusije.

Gradsku zabranu je na sudu pokušao da obori najpoznatiji ruski homoseksualni aktivista, Nikolaj Aleksejev i neuspješno zatražio suprotno: da sud odobri da se u narednih 100 godina parade održavaju.

Aleksejev je danas Interfaksu izjavio da je moskovski gradski sud 16. Avgusta potrvdio zakonitost odluke Vlade Moskve o zabrani održavanja parade ponosa od marta 2012. do maja 2112. godine. U odbranu svoje odluke, gradska vlast Moskve tvrdi da gej parada donosi rizik izazivanja uličnih nereda, i ukazuje da većina Moskovljana ne podržava tu manifestaciju.

Aleksejev se usprotivio i odluci Saint Petersburga o zabrani \”propagiranja homoseksualnosti\”, a podržao ga je Evropski sud za prava čovjeka i naložio Rusiji da mu isplati odštetu. Aleksejev je danas poručio da će se ponovo obratiti Evropskom sudu u Strazburu i zatražiti da se zabrana gej parada u Moskvi proglasi nezakonitom, prenosi Kuris.rs

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: