Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Moglo je biti drugačije: Priča vojnika koji je mogao da spriječi Drugi svjetski rat

Preuzmite sliku

Da li ste znali da je najodlikovaniji Britanac iz Prvog svjetskog rata imao nevjerovatnu priliku da spriječi Drugi svjetski rat?!

Ipak, zbog vojničke samilosti, kajao se cijelog života. Naime, Henry Tandey, britanski vojnik, u posljednjim danima Prvog svjetskog rata, držao je na nišanu, ni manje ni više, nego budućeg najvećeg zločinca u historiji, Adolfa Hitlera.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli world war stories (@worldwarstories)

Henry Tandey bio je najodlikovaniji britanski vojnik u svjetskom pokolju koji je trajao od 1914. do 1918. Najveće podvige činio je na frontu na kome je Hitler posljednji put ranjen.

U posljednjim danima Prvoga svjetskog rata,nakon bitke za Markoing, Tandey je uperio pušku u ranjenog njemačkog vojnika.

Hitler je učestovao u najvećim bitkama Prvog svjetskog rata i bio nekoliko nekoliko puta ranjavan. Nakon što se vratio se front nakon ranjavanja u bici na Somi, Nijemac ponovo gleda smrti u oči. Ponovno ranjenog i dezorijentisanog engleskom dimnom bombom, Hitlera na nišanu drži Tandey i odlučuje o njegovoj sudbini. I Englez je u žestokoj borbi noć ranije teško ranjen u nogu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Relina (@relinaru)

Hitler je lutao pokušavajući da dođe do rovova u kojima su bili njegovi saborci, kad je naletio pravo na britanskog vojnika koji ga je držao na nišanu. Hitler je poslije pričao da je britanski vojnik nakratko oklijevao, a kad je shvatio da tada 29-godišnji brkati njemački vojnik nema nikakvu namjeru da podigne svoje oružje i da je ranjen, pokazao mu je da prođe. Hitler mu je odmahnuo u znak zahvalnosti i oteturao se dalje.

Sve do kraja života Adolf Hitler je održavao živima uspomene na svoje učestvovanje u Prvom svjetskom ratu. A jedna od njih je bila i ta da je, pri samom kraju rata, bio ranjen na frontu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Historical Pics And Videos (@history_union)

Hitler je, 1937. godine, vidjevši izvjesne fotografije najodlikovanijeg britanskog vojnika iz Prvog svjetskog rata, Henryja Tandeya, zaključio da je vojnik koji mu je poštedio život bio upravo Tandey. U trenutku Hitlerovog ranjavanja Tandey zaista jeste bio na položajima oko mjesta gdje je ranjen Hitler.

Adolf Hitler se jednom prilikom čak i zahvalio Tandeyu.

Teško breme kajanja Tandey vuče od svoje 27. godine pa sve do smrti. Umjesto da umre kao heroj i jedan od najodlikovanijih britanskih vojnika iz Prvoga svjetskog rata, umro je kao čovjek koji je mogao da ubije Hitlera. (ddl.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje