Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mnogo cijene svoj san i ne žele da ih ometaju dok spavaju: Evo zašto Japanci spavaju odvojeno

Preuzmite sliku

Manje kuće i apartmani ne sprječavaju mnoge japanske parove da spavaju u različitim krevetima ili čak sobama, piše Bright Side.

Ovo nije neka vrsta intimnog pitanja ili problema u vezi, već nešto za što oni smatraju da je dobro za njih. Ovo su neki od njihovih razloga, prenosi Tuzlanski.ba.

Imaju različite rasporede spavanja

Prva stvar zbog koje se japanski parovi odluče odvojeno odlaziti u krevet su različiti rasporedi rada. Ako se probudite ranije zbog svog partnera, a kasno ste došli kući, to vam onda neće donijeti kvalitetan odmor. Ovo je razlog zašto  provesti noć u drugoj sobi. Ovo će im omogućiti i nesmetan i zdraviji san.

 • Bebe spavaju s majkama

  Japanske majke spavaju sa svojom djecom i to se smatra vrlo važnim, pa otac treba odlučiti želi li dijeliti isti krevet ili otići u drugu sobu. Čak je i nauka dokazala da zajedničko spavanje može pomoći roditeljima i djeci da postanu mirniji. Pomaže djetetu da održi stabilnu temperaturu i broj otkucaja srca (što je stvarno kritično u dojenačkoj dobi), a istovremeno smanjuje mogućnost sindroma iznenadne dojenačke smrti. Takođe, ovo doprinosi tome da dijete ima bolje samopoštovanje, brže postaje neovisno i odlično se snalazi u školi.

  Za njih spavanje odvojeno znači mir

  Dok mnogi parovi koji počnu spavati sami misle da im je razvod pred vratima, Japanci to vide drugačije. Mnogo cijene svoj san i ne žele da ih ometaju dok spavaju. To znači da im ne treba i ne vole da se nose sa hrkanjem, nemirnim spavanjem, udaranjem nogama itd. Iako neki nemaju priliku spavati u različitim sobama, ipak žele da bi mogli lepo spavati. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,