Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mnogi bezuspješno pokušavali: Sef zaključan 40 godina otključao turista iz prvog pokušaja

Preuzmite sliku

Hotelski sef, zaključan kasnih 1970-ih godina prošao je ruke različitih stručnjaka – od kovača do svog proizvođača, a uspio je da ga otvori slučajni posjetilac muzeja.

Mali Muzej kulturnog nasljeđa (Vermillon Heritage Museum) u Alberti (Kanada) godinama čuva misteriju sefa, u svom podrumu, kog nijedan profesionalac nije uspio da otvori. Muzej je angažovao kovače, proizvođača sefa, zaposlene, bivše zaposlene, pa čak i posjetioce da isprobaju svoju sreću za otključavanje sefa, prenosi nationalgeographic.rs.

Onda je naišao Stephen Mills, iz Fort McMurrayja, koji je bio na porodičnom kampovanju sa svojom ženom, dvoje djece i tastom i iz prvog pokušaja otključao sef.

Muzej je u trenutku Stephenove posjete bio zatvoren, ali mu je jedan od volontera dozvolio da sa porodicom turistički obiđe postavku, a to ih je na kraju dovelo do čuvenog sefa. Kao i svi posjetioci, i Mills je dobio šansu da otključa tajnu staru 4 decenije.

On je, kao u filmovima, primakao uho brojčaniku sefa i osluškivao.

„Pogledao sam brojčanik i vidio da brojevi idu od 0 do 60. Tako sam u svojoj glavi zamislio kombinaciju 20-40-60. Tri broja na desnoj strani, dva na lijevoj i još jedan na desnoj, zatim probao ručku na sefu – i on se otvorio! To je bio 100% pogodak” objasnio je Mills, za CNN.

Suprotno iznenađujuće sretnom pogotku, sef nije sadržao nikakvo posebno blago. Pripadao je hotelu Brunswick, otvorenom s početka 1900. godine, a zaključan je po zatvaranju hotela, kasnih 1970-ih godina, kada je pripao lokalnom muzeju. Među zaključanim stvarima našli su se papiri – stari čekovi, bilješka konobarice, potvrde i računi hotela. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,