Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mladenci iz Gruda postali hit: Angažovali dizalicu da prebace jabuku preko kuće

Preuzmite sliku

Mladenci iz Gruda postali hit na društvenim mrežama nakon što su za ceremoniju svog vjenčanja angažovali dizalicu da ih podigne kako bi ispoštovali stari svadbeni običaj i prebacili jabuku preko velike porodične kuće.

Prebacivanje jabuke preko porodične kuće za mladenku je na dan vjenčanja stari svadbeni običaj koji je u u Hercegovini bio obavezan i posebno zanimljiv za sve prisutne.

Prema tradiciji, kad svatovi pristignu mladoženjinoj kući, mlada je između ostalog imala zadatak i da prebaci jabuku preko kuće.

Vjerovalo se kad mlada prebaci jabuku da je to dobar znak, da će se mladenci slagati i živjeti u ljubavi. Ako mlada ne bi uspjela da prebaci jabuku, to se smatralo lošim znakom i vjerovalo se da bi se mogla mladenka vratiti kući.

Međutim, kako se u Hercegovini zadnjih godina prave sve veće porodične kuće mladenkama je prebacivanje jabuka postao veliki izazov. Nekad bi im pomogli i kumovi, a nerijetko se događalo da u tom pokušaju razbiju stakla na prozorima i sve češće se bez uspjeha završavao taj obred, zbog čega se počelo odustajati od tog djela ceremonije, pa je ovaj običaj skoro iščezao.

Međutim vođeni starom narodnom izrekom, “Bolje da propadne selo nego običaji”, mladenci iz Gruda, Jure Ćorluka i njegova odabranica Ivana su ovaj dio svadbenog običaja odlučili sačuvati i izvesti u nekoj modernoj verziji, a time postali i hit na internetu.

Oni su angažirali dizalicu i svečano odjeveni ušli u korpu kako bi ih vozač dignuo u zrak da sa potrebne visine prebacili jabuku preko mladoženjine velike porodične kuće u Grudama, što je izazvalo oduševljenje brojnih gostiju na ceremoniji njihovog vjenčanja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,