Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mlada ženka arktičke lisice je prevalila 4400 kilometara kako bi iz Norveške stigla u Kanadu

Preuzmite sliku

Mlada ženka arktičke lisice prevalila je 4404 kilometra po kopnu i zaleđenom moru kako bi od Spitsbergena, najvećeg otoka u norveškom arhipelagu Svalbard, stigla do kanadskog otoka Ellesmere.

Mukotrpan put ove lisice trajao je četiri mjeseca i prva je poznata pripadnica ove vrste koja je toliko brzo prešla toliku udaljenost. Istraživači s Norveškog polarnog instituta, koji su je izvorno označili, uočili su da je put počela početkom marta 2018., a na Ellesmere je stigla 1. jula iste godine. U danu je u prosjeku prelazila 46.6 kilometara.

“Putovala je preko leda i ledenjaka da bi stigla do otoka Ellesmere”, izjavili su istraživači.  Lisica je označena u julu 2017. godine i nije se previše udaljavala od kuće sve dok 26. marta 2018. kad je napustila svoje rodno mjesto i započela put prema Kanadi. Istraživači kažu da je lisica napustila Norvešku zbog nestašice hrane i zbog traženja boljih uzgajališta.

Ubrzo nakon što je lisica stigla u Kanadu, istraživači su izgubili signal na njezinom tragaču i od tada je nisu uspjeli locirati, ali im je pružila pogled na to kako život opstaje i napreduje u najekstremnijim klimatskim uvjetima na zemlji. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,