Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mjesto puno plina smijavca koje zabrinjava naučnike

Preuzmite sliku

Otapanjem ledenjaka raste broj kraljevskih pingvina, a samim time i plina smijavca koji šteti okolišu…

Ekstremne temperature i neprijateljski okoliš brojnim naučnicima dio su svakodnevice, ali na neke ih situacije niko ne može pripremiti. No upravo iznenađenja vode do otkrića, baš kao što se to dogodilo u Južnoj Georgiji, britanskom prekomorskom području u južnom Atlantiku, gdje je tim stručnjaka istraživao kraljevske pingvine i njihov uticaj na okoliš.

Ledenjaci koji su se povukli s otoka pingvinima su napravili više mjesta pa je njihov broj u međuvremenu narastao na oko 300 hiljada. S brojem novih mladunaca, narasla je i količina fekalija, kao i količina stakleničkih plinova koja iz njih izlazi, što utiče na otapanje leda, prenosi punkufer.hr.

  • Osim na okoliš, plinovi direktno djeluju na ljude. Nakon što su satima proučavali uzorke izmeta u Južnoj Georgiji, naučnici iz Danske i Kine primijetili su kako ih sve više boli glava i ljulja vrtoglavica, a zatim su se počeli osjećati drogirano. Razlog tome dušikov oksid, poznatiji i kao smješkavac ili smijavac, bezbojan plin slatkastog mirisa, koji djeluje na nervni sustav i ako se udiše u manjim količinama izaziva smijeh.

    Dušikov oksid se jedno vrijeme koristio kao anestetik (blagi narkotik) u smjesi s kisikom. I danas se u nerazvijenim zemljama koristi pri manjim i lakšim operacijama. Udiše li se u većim količinama izaziva san, ali i opasna stanja poput kome.

    Kraljevski pingvini jedu puno ribe i planktona koji obiluju dušikom, ali njihov izmet sam po sebi ne sadrži smijavac. Tek u kombinaciji s mikrobima iz tla, plin postaje štetan za ljude i okoliš – i to čak 300 puta više nego ugljikov dioksid. Istraživanja pokazuju da pingvini u Južnoj Georgiji ne rade globalnu štetu, ali s njihovim brojem rast će i količina štetnog plina. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje