Nedjelja, 28. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mjesto kojem je teško odoljeti: Grad u kojem su snimani mnogi filmovi

Preuzmite sliku

Matera je smještena u regiji Basilicata, što je jedna od najsiromašnijih regija u zemlji. Posebno ju je teško pogodio lockdown, jer je Matera prije njega, kao Evropska kulturna prijestolnica, počela privlačiti sve više i više turista…

Smještena na brdu, puna raznih istorijskih priča koje je doživjela, italijanska Matera je mjesto kojem je teško odoljeti. Oduševit će vas i da u nju stignete kao turista, pa nije ni čudo da je oduševila i one najveće face. Ovdje su tokom vremena snimljeni mnogi filmovi, a zadnji od njih je upravo aktualni James Bond koji trenutačno puni kino dvorane širom svijeta.

 • Kako najpoznatiji tajni agent, nastao iz pera Iana Fleminga itekako voli posjete atraktivnim lokacijama, logično je bilo i da u zadnjem filmu posjeti neke od njih. Naravno, i dalje se dio radnje odvija u Londonu, gdje je sjedište tajne službe ali i jamajčanski Port Antonio našao je mjesto u filmu. Snimalo se i u hladnoj Norveškoj, na smrznutom jezeru Nittedal, i na Farskim otocima. Ipak, u samom traileru nekako je najprimjećenija ostala Matera, čijim se uskim ulicama Bond, tačnije Daniel Craig vozio svojim Aston Martinom.

  Iako je ovo prvo pojavljivanje Matere u filmu o Bondu, grad je već mnogo puta

 • poslužio kao filmska kulisa, a čak je od strane više režisera dobila zanimljiv nadimak – Mali Jeruzalem. Svoj film o životu Isusa ovdje je smjestio slavni Pier Paolo Pasolini još 1964. godine, 2003. je snimljen talijanski kriminalistički triler „Nije me strah“, a Mel Gibson je također, neke scene svog kontroverznog filma „Pasija“, snimio upravo ovdje.

  Matera je smještena u regiji Basilicata, što je jedna od najsiromašnijih regija u zemlji. Posebno ju je teško pogodio lockdown, jer je Matera prije njega, kao Evropska kulturna prijestolnica, počela privlačiti sve više i više turista. Domenico Bennardi, gradonačelnik, rekao je kako se nada da će Bond doprinijeti oporavku turizma, ali i istaknuo kako je sedma umjetnost oduvijek bila važna za grad.

 • A boravak u gradu izgleda baš poput života na filmskom setu. Isplati se ostati u samom centru u L'Hotel in Pietra, koji se odmah nalazi iza katedrale. Tu su nekadašnje „špilje“ pretvorene u lijepe sobe, a noćenje stoji oko 130 KM. U svakom slučaju, ako se spremate negdje prema jugu Italije, obavezno u svoj plan dodajte i ovaj grad. Požaliti nećete.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,