Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mjesto gdje cvijeće cvjeta samo jednom u 12 godina

Preuzmite sliku

Lokalno stanovništvo vjeruje da je Kurinji simbol ljubavi, a zbog svoje rijetke pojave izvor je velike znatiželje među svjetskim putnicima.

Usred guste tropske vegetacije i čarobnih polja čaja u gradu Munnaru skriva se jedna od najbolje čuvanih tajna Indije. U njemu cvate Neelakurinji (lat. Strobilanthes kunthiana) ili Kurinji – jedan od narjeđih cvjetova na svijetu. Ovu titulu je dobio jer procvjeta samo jednom u 12 godina, a panoramu Munnara ispuni nevjerovatnim bojama od svijetloružičaste do plavoljubičaste, prenosi punkufer.hr.

  • Cvijeće iz porodice Strobilanthes ima različito vrijeme cvjetanja – neki propupaju nakon četiri, osam, deset, ili čak 16 godina. No većina cvjetova su praktički neprimjetna u zelenoj raskoši Munnara. Baš zato Kurinji privlači mnogo pažnje, a pogotovo kada njegova masovna cvatnja uljepša vizuru ovog indijskog grada koji se izdiže na 1600 metara u Zapadnim Gatima.

    Neelakurinji je monokarpna biljka što znači da svaki izdanak cvjeta samo jednom i nakon toga odumire. Da bi novo sjeme izraslo i rascvalo se potrebno je tačno 12 godina. Cvjetanje obično započne u augustu, a traje sve do oktobra.

  • Povrh svega, ono raste samo u ovom dijelu Indije i nigdje drugdje na svijetu. Zapanjujući cvjetovi ovog rijetkog cvijeta mogu se vidjeti i u zaštićenom području Kurinjimala Sanctuary koje se prostire na 32 hektara, a koje je udaljeno od Munnara oko 45 kilometara.

    Lokalno stanovništvo vjeruje da je Kurinji simbol ljubavi, a zbog svoje rijetke pojave izvor je velike znatiželje među svjetskim putnicima. Da je uistinu riječ o posebnom događaju svjedoči i podatak da je zbog pretpostljednje cvatnje, koja se zbila 2006. godine, područje Munnara posjetilo milion ljudi. Taj je broj trebao biti nadmašen prošle godine, no ogromne poplave u Kerali napravile su velike štete te onemogućile dolazak gostiju. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,