Petak, 23. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mitovi i zablude o zdravlju: ‘Ne gledaj TV izbliza, izgubit ćeš vid’, ‘Grickaj mrkvu, imat ćeš bolji vid'…

Djeca koja jedu slatko mogu imati poslije obroka više energije, jer su ugljikohidrati energetske bombe, ali su i jedina hrana moždanim stanicama i nikako ne čine djecu hiperaktivnima.

Uvijek su vam govorili da bolesni ne smijete jesti sladoled, da navučete čarape jer ćete se prehladiti… Stručnjaci donose odgovore na ova vječna pitanja.

“Ono što se može desiti je da vam pothlađivanjem padne imuni sistem na mjestu koje je pothlađeno, pa se uzročnici više i brže razmnožavaju. Ali ne znači nužno da ćete se i razboljeti zato što bosi trčkarate po kući”, kaže dr. Branislava Čilić na uzrečicu koja zimi odzvanja u većini domova.

Šta je mit, a šta nije?

Crveno je bolje od bijelog vina? – Istina

U proizvodnji crvenog vina koristi se kožica bobice grožđa koja sadrži najvrijednije tvari iz grožđa. Tako crveno vino ima puno više antioksidansa, među kojima je i resveratrol, koji može spriječiti rast stanica raka.

 • Ako se proguta, žvaka u želucu ostaje 7 godina? – Mit

  Žvake se sastoje od zaslađivača, pojačivača okusa, omekšavajućeg elementa i gumene baze. Gumenu bazu čini mješavina elastomera, smole, masti, emulgatora i voska, koju želučana kiselina i enzimi koji učestvuju u probavi uspješno razgrađuju, pa ne zaostaju u želucu puno duže nego ostala hrana.

  Grickaj mrkvu, imat ćeš bolji vid? – Istina

  Mrkva ne može poslužiti kao lijek u liječenju očnih bolesti, ali zbog visoke koncentracije beta-karotena, koje naše tijelo pretvara u vitamin A (retinol), može pomoći kao prevencija u sprečavanju nastanka degenerativnih promjena na očima, kaže doc. dr. sc. Ivana Mravičić.

 • Ne hodaj bos, razboljet ćeš se? – Mit

  Hodajući bosi možete se pothladiti i osjećati hladnoću koja je neugodna, ali nećete se prehladiti jer je uzročnik prehlade virus koji morate unijeti u organizam kako biste oboljeli.

  Jedi jogurt za bolju probavu? – Istina

  Dobre probiotičke bakterije iz jogurta sprječavaju razmnožavanje patogenih bakterija u crijevima, čime pridonose održavanju zdrave crijevne flore. Također, pomažu jačanju imuniteta, kaže nutricionistica Vesna Bosanac.

 • Bježi s propuha, ukočit ćeš se! – Istina

  Pojačano strujanje zraka nas hladi. Ako nam je koža vlažna ili smo preznojeni, taj zrak će nam pothladiti te dijelove tijela. Naši će mišići reagovati stezanjem, smanjit će se cirkulacija u mišiću u kojem će se nakupiti mliječna kiselina zbog koje ćemo osjećati bol i zgrčenost.

  Ne gledaj TV izbliza, izgubit ćeš vid! – Mit

  Gledanje u ekran izbliza ili u mraku ne može trajno oštetiti vid, ali može izazvati zamor očiju koji se može očitovati glavoboljom, umorom i suhoćom očiju. (24sata.hr)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,