Utorak, 20. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mitovi i legende o tome zašto bojimo jaja tokom Uskrsa

Proslava Uskrsa donosi nezaobilaznu tradiciju, koja ovaj praznik čini prepoznatljivim, a to je farbanje jaja različitim šarenim bojama.

Proslava Uskrsa donosi nezaobilaznu tradiciju, koja ovaj praznik čini prepoznatljivim, a to je farbanje jaja različitim šarenim bojama.

No, da li ste se ikada zapitali odakle je ta tradicija zapravo potekla? Niko sa sigurnošću ne može to utvrditi, ali postoji čak pet različitih teorija, piše Mental Floss.

1. Proljetno slavlje
Jaja su često bila povezana s paganskim festivalima i proslavom proljeća. Jaja simbolično predstavljaju ponovno rođenje i novi život te su tako prikladno postala dio proljetnog slavlja i novog života koji dolazi nakon zime.

Bilo je uobičajeno da jaja budu ukrašena tokom takvih proslava te da se daruju prijateljima i članovima porodice. Simbolizam ponovnog rođenja ide u skladu s proljetnom proslavom Uskrsa jer je to slavlje Isusovog uskrsnuća. Tako su praksu ukrašavanja jaja i njihovo poklanjanje prisvojili kršćani te uključili u proslavu Uskrsa.

2. Mezopotamska tradicija
Časopis Donahoe bio je katolički mjesečnik s općim temama koji se objavljivao od 1878. do 1908. godine. U jednom od njegovih izdanja tako piše da su rani kršćani u Mezopotamiji farbali jaja u crveno kako bi imitirali krv koju je Krist prolio tokom raspeća. Crkva je navodno preuzela tu tradiciju i od tada nastavila s njome.

3. Kraljevska tradicija
Postoji mogućnost da je i engleski kralj Edward I. doprinio tradiciji ukrašavanja jaja radi proslave Uskrsa. Tako je u 13. stoljeću Edward I. naredio da se 450 jaja oboji i ukrasi zlatnim listovima. Ta jaja su onda bila predstavljena kao uskršnji pokloni ostatku kraljevskog domaćinstva.

4. Marija Magdalena i crveno jaje
U nekoliko legendi Marija Magdalena je ključna u stvaranju tradicije bojanja jaja. Tako jedna verzija uključuje odlazak Marije Magdalene do groba Isusa Krista tri dana nakon njegovog razapinjanja. Sa sobom je nosila košaru u kojoj su bila kuhana jaja koja je kanila podijeliti s ostalim ženama koje su tamo već oplakivale smrt Isusa. Kada je došla i vidjela da je grob prazan, jaja u njezinoj košari postala su sjajno crvene boje.

5. Sveta Marija i crveno jaje
Neke istočnoeuropske legende pripisuju začetak tradicije farbanja jaja ne Mariji Magdaleni nego Mariji, Isusovoj majki. Marija je bila prisutna tokom Isusovog razapinjanja na Veliki petak te je prema legendi sa sobom ponijela jaja.

Prema jednoj verziji legende, krv iz Isusovih rana kapnula je na jaja te ih obojila u crveno. Prema drugoj verziji, Marija je plakala i preklinjala vojnike da budu manje okrutni prema njezinom sinu. Kako Marija jaja daje tim vojnicima tako njene suze padaju na jaja te ona postanu sjajno crvena. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,