Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Mistično mjesto na rubu litice do kojeg mogu doći samo najuporniji

Preuzmite sliku

Taktsang je izgrađen u 17. stoljeću te je u potpunosti obnovljen početkom 2000-ih nakon velikog požara u kojem su uništeni brojni važni artefakti i slike…

Samostan Taktsang poznatiji i pod imenom Tigrovo gnijezdo najprepoznatljivija je turistička atrakcija Butana. Ovaj budistički hram izdiže se na 3120 metara visine na rubu litice s koje puca prekrasan pogled na dolinu Paro.

 • Samostan je izgrađen u 17. stoljeću na mjestu na kojem je guru Padmasambhava navodno sletio te donio budizam s Tibeta, stoga ne čudi što se Tigrovo gnijezdo smatra najsvetijim mjestom u ovoj južnoazijskoj zemlji, piše punkufer.hr.

  Taktsang je izgrađen u 17. stoljeću te je u potpunosti obnovljen početkom 2000-ih nakon velikog požara u kojem su uništeni brojni važni artefakti i slike.

  Uspon do samostana počinje na visini od oko 2100 metara (do kojeg možete doći automobilom), a na njega se preporučuje krenuti tek kad se aklimatizirate na specifične uslove u Butanu.

 • Pred vama je strmi uspon dug oko četiri kilometara za koji će vam biti potrebno tri do pet sati hoda ovisno o fizičkoj spremi. Unatoč tome, ovaj samostan svake godine posjeti velik broj turista iz cijelog svijeta.

  Cijeli kompleks ima devet različitih zgrada, a fotografiranje i snimanje u njima je – zabranjeno. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,