Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Misteriozni kit šokirao naučnike (VIDEO)

Preuzmite sliku

Naučnici su kod ostrva St. George na Aljasci otkrili novu vrstu kita mada ga nikada niko nije vidio živog, a ime tek treba da mu dodijele.

Kao i mnoge druge misterije i ova je započela lešinom, ali tijelo je u ovom slučaju bilo dugačko 7,3 metra. Ostaci kita otkriveni su u junu 2014. godine na ostrvu St. George, a uočio ga je mladi profesor biologije na pješčanoj plaži. Alarmirao je lokalne stručnjake koji su  prvo pomislili da se radi o jednoj vrsti kljunastog kita, ipak detaljnom  analizom je ustanovljeno da je tijelo pretamno, a leđna peraja prevelika i premlitava. Životinja je bila suviše kratka da bi bila odrasla, ali zubi su mu bili istrošeni i požutjeli od starosti, javlja pink.me.

Kako je objavljeno u utorak, uopšte se ne radi o kljunastom kitu, već o sasvim novoj vrsti – manjoj, neobičnoj, crne boje, o kojoj među japanskim ribarima kruži legenda, a zovu ga ‘gavran’.

„Ne znamo koliko jedinki postoji, gdje im je stanište, ništa zapravo konkretno. No, sad ćemo svakako istražiti“, rekao je Phillip Morin, profesor molekularne genetike, koji je učestvovao u istraživanju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,