Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Misteriozne stijene izbacuju “kamena jaja” svakih 30 godina

Preuzmite sliku

U unutrašnjosti stijena na jugozapadu Kine u pravilnim se intervalima pojavljuje kamenje koje izgleda poput ogromnih jaja. Naučnici koji su proučili stijene podijeljeni su oko ovog geološkog fenomena.

Misteriozne stijene nalaze se u kineskoj pokrajini Guizhou na jugozapadu zemlje. Postale su poznate zbog čudnovatih kamenih “jaja“ koja se pojave svakih 30 godina. Stijene visoke šest metara u svojim udubinama “izbacuju jaja“ i postale su svojevrsna legenda.

Naučnici koji su proučili stijene podijeljeni su oko ovog geološkog fenomena, iako je zajedničko mišljenje da su nastanak pravilno oblikovanog kamenja unutar stijene povezan s erozijom i različitom tvrdoćom stijena i kamenja koje se od nje odlama.

Oblikovane su od uobičajenog tipa vapnenačke stijene, nastale još prije 500 miliona godina, u kambrijskom dobu. Stijene brže “liježu jaja“ po kišnom vremenu, a gotovo savršeni okrugli oblik posljedica je vode koja toekom kiša kamenje oblikuje u “jaje“.

Geolozi pretpostavljaju kako je potrebno 30-ak godina da se jajasto kamenje odlomi od stijene. Inače, “jaja u stijenama“ mogu se naći diljem svijeta, pa tako, naprimjer, i u Coloradu (SAD). (faktor.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,