Ponedjeljak, 13. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Misteriji divljine: Deset naroda koji žive potpuno drukčije od “modernog” čovjeka

Plemena širom svijeta žive na način na koji “bijeli čovjek” ne bi mogao zamisliti jedan dan.

I danas postoje mjesta na svijetu gdje možete postati nečiji ručak, ali ne zalogaj tigrovima ili lavovima, nego ljudožderima kojima je to dio tradicije. Ponegdje se određeni tijela smatraju pravom poslasticom, drugdje se posebne recepture povezuju s dodatnom snagom, dugovječnošću ili zdravljem.

Među posljednjim ljudoljupcima su i pripadnici plemena Dani koji žive gotovo izolirani od ostatka svijeta u zabačenom kraju Zapadne Nove Gvineje u Indoneziji – sjeverno od Australije, na jugozapadu Tihog okeana.

 • Njihov je dom selo u plodnoj dolini Baliem, okruženoj planinama koje dosežu visinu od 4500 metara. Kako bi preživjeli, sade brojne vrste krompira i uzgajaju svinje. Posve slučajno otkrio ih je američki filantrop Richard Archbold tokom ekspedicije 1938. godine.

  Procjenjuje se da na zemlji ima više od sto plemena koja žive u potpunoj izolaciji, ali za razliku od plemena Dani tek mali broj jede ljudsko meso.

  Kayapo 

  Ovo pleme živiu Brazilu uz rijeku Xingu i to u čak 44 različita sela koja su međusobno povezana gotovo nevidljivim šumskim putevima. Njihovo je mjesto boravka nažalost ugroženo, a razlog tome je izgradnja brane Belo Montre, koja će svojom izgradnjom, koja je počela 2011. potopiti njihove kuće i od cijelog područja napraviti veliko jezero. U plemenu ih ima oko 8000.

 • Kalash

  Ovo pleme živi u pakistanskim planinama. Jedno je od najneobičnijih plemena na svijetu jer su svi članovi bijelci. Oni za sebe govore kako su potomci vojske Aleksandra Velikog, poznatog grčkog vladara, a njihove priče potvrđuju i nedavna istraživanja.

  Cahuilla

  Iako se Kalifornija često poistovjećuje s luksuzom i glamurom Hollywooda, ovo područje je dom ne jednom, već čak devet prirodnih rezervata u kojem još dan danas žive Cahuilla indijanci, za koje se vjeruje kako su na ovom području već više od 3000 godina.

  Spinifex

  Članovi ovog aboridžinskog plemena već više od 15.000 godina nastanjuju veliku pustinju Viktorija u Australiji, mjesto koje poznato kao jedno od najtoplijih mjesta našeg Planeta. Većina stanovnika plemena je na žalost preseljena s prvobitnog područja radi testiranja nuklearnog oružja na mjestu njihovih ognjišta.

 • Batak

  Žive na Filipinima, na otoku Palawan. Ovo je jedno od genetski najzanimljivijih plemena na svijetu. Vjeruje se kako su potomci Australoida koji su najdalji rođaci Homo africanusa. Iako smo svi mi potomci Afričkog čovjeka, za njih se smatra kako su najstariji jer su njihovi daljnji napustili Afriku prije više od 70.000 godina.

  Andamanese 

  Poznato i pod nazivom Negritos, ovo pleme simboliziraju muškarci koji su svi više-manje niži od 150 cm. Nastanjuju područje otočja Andamani kod obale Bengala. Zanimljivo je da nisu znali za vatru sve do 19 stoljeća.

  Piraha

  Iako diljem svijeta postoje brojna plemena, pleme Piraha je zaista najposebnije od svih jer su tokom godina razvili svoj jedinstveni jezik i kulturu života kakvu nije moguće vidjeti nigdje na svijetu. Također, od ovog plemena niko nikada nije izašao u moderni svijet, iako su za to imali prilike.

  Dukha

  Ovo je jedno od posljednjih mongolskih plemena nomadskih jahača jelena koji sežu u povijest sve do Tang dinastije. Ostalo ih je tek tristotinjak, i za njima vlada prava pomama među turistima…

 • El Molo

  Najmanje pleme u Keniji ugroženo je sa svih strana. Život im otežavaju ostala plemena koja ih tjeraju sa svih područja, kao i brojne bolesti koje su posljedica siromaštva. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,