Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Misterij koji muči mnoge: Je li se ovdje nasukala Noina arka?

Preuzmite sliku

Nahičevanska Autonomna Republika je enklava Azerbajdžana koja se prostire na 5,500 kvadratnih kilometara u južnom Kavkazu.

Riječ je o polupustinjskoj regiji koju od Azerbajdžana odvaja Armenija, a graniči još i s Iranom te Turskom.

U ovom se kutku svijeta navodno nalazi posljednje počivalište proroka Noe koji je prema božjem nalogu sagradio arku kako bi spasio sebe, svoju porodicu i sve životinje od velikog potopa. Iako postoji barem pet mjesta koji tvrde isto, Nahičevanci su uvjereni kako je Noa završio svoj 950 godina dug život upravo na njihovom tlu.

  • Štaviše, u gradu Nahičevanu nalazi se grobnica proroka Noe koja je izgrađena 2006. godine, a koja obuhvaća kameni stup iz nekadašnjeg hrama koji navodno skriva njegove posmrtne ostatke. Lokalno stanovništvo je smatra svetim mjestom.

    Legenda kaže da se Noina arka nasukala na planini Ilandag (2415 metara) u Nahičevanu kada se voda povukla te da je brod „kriv“ za neobičan izgled vrha. Prorok i njegovi sljedbenici ostatak su života proveli na jugu Kavkaza.

  • Naučna istraživanja pod palicom Paula Esprantea, pak, ukazuju da se Noina arka vjerovatno nalazi na planini Ararat u Turskoj.  (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,