Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mislili su da je prevarant zbog novca koji je zaradio, ali istina ih je začudila (VIDEO)

Preuzmite sliku

Kada su otkrili da je čistač zaradio 270.000 dolara svi su bili zaprepašćeni! Evo kako je ova nevjerovatna suma dospjela u ruke čistača Liang Zao Zanga.

Kalifornijske poreske vlasti i aktivisti za transparentnost ostali su zaprepašćeni kada su u papirima pronašli podatak da je čistač u željezničkoj kompaniji BART (Bay Area Rapid Transport) u 2015. godini zaradio nevjerovatnih 270.000 dolara.

Naravno, takva suma odmah je podstakla sumnje u varanje ili pranje novca, ali uvidom u knjigovodstvene fascikle poreske vlasti su zaključile da je gospodin Liang Zao Zang – superčovjek.

Naime, Zang je ovu nevjerovatnu cifru navukao zahvaljujući prekovremenim satima. Njegova osnovna godišnja zarada je 57.000 dolara plus 14.300 dolara koje dobije na račun putnih troškova i raznih beneficija. Ostatak je navukao na nevjerovatnom broju prekovremenih sati. U knjigama jasno piše da je domar odradio svih 365 dana u godini, a da je većinu tih dana radio prekovremeno. Najfascinantniji podatak je da je u junu 2015. godine čistač radio 17 sati dnevno i to 18 dana zaredom!

Robert Felner iz grupe Transparent Kalifornija kaže da je tako nešto nemoguće.

“Godinama se bavim ovim poslom i proučavam plate, ali ovako nešto nikada nisam vidio. Čistač koji zarađuje 270.000 dolara godišnje? Pa to je ludnica, potpuno nemoguće. Da, vidio sam koliko je prekovremenih odradio, ali to mi se čini nevjerovatnim, pa on je superčovjek”, kaže Felner koji je odmah odgovore potražio kod šefova u BARTU-u.

A oni kažu da je Liangova plata realna!

“Kada pitamo ljude “ko želi da radi prekovremeno”, baš niko ne diže ruku osim Zanga. Po mom mišljenju, on je zaslužio svaki dolar, odličan je radnik”, rekao je direktor Roy Agilera.

Međutim, novinarska ekipa KTVU-a jednostavno nije mogla da povjeruje u ovu priču i odlučili su da pregledaju snimke nadzornih kamera sa željezničkih stanica. Ono što su vidjeli je pomalo urnebesno. Zang je zaista tamo po čitav dan, čisti, popravlja i pere, ali problem je što dva puta dnevno nestane u – ormaru. Zavuče se u neki ormar i tamo zna da ostane i po dva sata.

Uprkost tom otkriću, u BART-u brane svog vrijednog radnika. Imaju objašnjenje i za vrijeme provedeno u ormanu.

“Pa on je čistač! Ko zna šta radi tamo, možda ga čisti i popravlja. Pa šta i da ponekad odmori unutra, i on je čovjek! Kako god, mi smo njim prezadovoljni”,  rekao je Agilera.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,