Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Meteor iznad Beringovog mora eksplodirao snagom 10 atomskih bombi

Preuzmite sliku

NASA je objavila podatke o meteoru koji je još 18. decembra, bez da je ranije bio uočen, u Zemljinoj atmosferi izgorio kao velika vatrena kugla. Kasnije su pronađene i fotografije događaja

Ovih dana NASA je na svojim stranicama, gdje prati ulijetanja meteora u obliku vatrenih kugli u atmosferu, objavila podatke o jednom vrlo rijetkom događaju. Meteor procijenjenog promjera desetak metara i mase oko 1.400 tona uletio je 18. decembra u atmosferu iznad Beringovog mora i tamo eksplodirao. Ovakav događaj u prosjeku se zabilježi jednom u nekoliko desetaka godina, a posljednji usporedivi meteor, triput veće mase, bio je onaj koji je izgorio iznad ruskog Čeljabinska 2013. godine.

  • Ono što je posebno zanimljivo kod ovog decembarskog događaja jest činjenica da je tako snažna eksplozija, ekvivalent 173.000 tona TNT-a, prošla sasvim nezapaženo, barem kad je o ljudskim promatračima riječ. Zabilježili su je tek vojni senzori koji prate nuklearne aktivnosti u svijetu.

    Naknadno je, pak, objavljeno i nekoliko u međuvremenu pronađenih fotografija ovog događaja. Snimio ih je japanski meteorološki satelit Himawari koji se nalazi u geostacionarnoj orbiti i snima vremenske prilike na Zemlji.

    Na ovim se fotografijama jasno vidi narandžasta vatrena kugla iznad gustih oblaka visoko na sjeveru našeg planeta. Podaci pokazuju da je po snazi ovo treći zabilježeni udar meteora u moderno doba, nakon spomenutog Čeljabinska i Tunguske eksplozije davne 1908. godine. Brzina meteora prilikom ulaska u atmosferu procijenjena je na oko 116.000 km/h, uz upadni kut od oko 7 stepeni. Eksplozija se dogodila oko 26 kilometara iznad površine mora. (Bug.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,