Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Međunarodni dan kafe: Više od 600 godina zrna kafe rasuta po cijelom svijetu

Preuzmite sliku

Međunarodni dan kafe obilježava se 1. oktobra svake godine.

Na svakodnevnom putovanju od tropske Afrike do šolja za doručak u domaćinstvima širom svijeta, zrna kafe rasuta su po cijelom svijetu više od 600 godina, a njihova priprema za konzumiranje odličan je primjer metamorfoze. Čovječanstvo je pripremalo kafu za mnoge prezentacije: pića, bombone, lijekove, a neke drevne civilizacije čak su je koristile i kao valutu!

Bez obzira na način na koji to uzimate, kafa vas može energizirati, zagrijati, osvježiti, držati budnima, pa čak i sustići vaše voljene. Prema historijskim zapisima, kafa je porijeklom iz Etiopije, a njeno otkriće u Africi dolazi sa zanimljivom pričom. Oko 700 -ih godina poslije Krista, stado koza počelo se čudno ponašati, gotovo kao da pleše. Njihov vlasnik, Kaldi, otkrio je da jedu neku vrstu crvenog pasulja i zaključio da je to uzrok njihovog ponašanja, piše nationaltoday.com

Kaldi je odlučio podijeliti svoja otkrića s redovnikom koji mu je trebao nešto što bi mu moglo pomoći da ostane budan cijelu noć dok se molio, ali druga priča tvrdi da je monah odbio i bacio grah u vatru, a ugodna aroma koja je iz njega proizlazila bila je jednostavno divna, prenosi Tuzlanski.ba

Odjednom, kafa je u 15. stoljeću stigla na sjever u Jemen, gdje su zrna stigla pod imenom “Mocha”. Ubrzo nakon toga, postali su poznati u Egiptu, Perziji i Turskoj kao “vino Araby”, a kafane su se počele otvarati pod imenom “Škole mudrih”. Zatim je Arabija postala čuvar kafe, a ova zrna su započela veliku proizvodnju kafe u južnoj Indiji. 1560. kafa je ušla u Evropu i brzo postala popularna, sve dok papa Klement VIII nije odlučio da piće mora biti sotonsko. Pod kontrolom je krštenjem dao slavu piću i proglasio ga kršćanskim pićem.

Dok su se 1600 -te godine širile i po cijeloj Evropi nikle kafane, zrna su slijedila val kolonizacije i našla se u Americi. Konačno, nakon dugo vremena među čovječanstvom 2014. godine, „Međunarodna organizacija za kafu“ proglasila je 1. oktobar, Međunarodnim danom kave, prigodom da se kafa proslavi kao piće i podigne svijest o nevolji proizvođača kafe. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje