Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mediteranski grad u kojem rastu crne ruže, a historija izranja iz rijeke

Preuzmite sliku

U Turskoj, nedaleko od granice sa Sirijom, na obalama rijeke Eufrat nalazi se regija koja mami posjetioce željne egzotike, ljubitelje stare historije i romantike koji ovdje dolaze vidjeti neobično cvijeće.

Gradić Halfeti na rijeci Eufrat podigao je asirski kralj u 9. stoljeću prije Krista. Historija ga je znatno izmijenila, pa je u 20. stoljeću postao poljoprivredni i ribarski gradić uz poticaj turske vlasti. Stanovnici su živjeli od rijeke Eufrat i uzgoja pistacija.

 • Međutim, 1999. godine podignuta je brana Birecik na ruinama obližnjeg antičkog grada Zeugma. U tom procesu raseljeno je 6000 ljudi iz obližnjih sela. Eufrat je poplavio cijelu obalu i priobalna naselja, te je Halfeti izgrađen ispočetka.

  Danas je očuvan dio starog grada pod nazivom Eski Halfeti, a naselja koja mu pripadaju čuvaju brojne znamenitosti koje privlače turiste. Poslužio je i kao kulisa za snimanje turskih serija.

  Jedno od starih naselja u blizini je Rumkale, čiji naziv doslovno znači ”rimski dvorac”. Bila je to nekad moćna utvrda na obalama Eufrata, a vjeruje se kako je apostol Ivan ovdje boravio u doba Rimljana.

  Kad smo kod vjerovanja, urbana legenda kaže kako je ova regija jedino mjesto na svijetu gdje cvatu crne ruže.

 • Realnost je, na žalost svih romantika koji su se nagledali (fotošopiranih) fotografija na internetu, malo drugačija: crne ruže same po sebi ne postoje. Međutim, ono što možete vidjeti su ruže zagasito crvene ili ružičaste boje, ponekad tako tamnih nijansi i rubova latica da se čini kao da su crne – i to je uistinu nešto što ovu regiju čini posebnom.

  Budući da ovakve ruže nećete naći drugdje u svijetu, njene ”crnolike” varijante nazvane su Halfeti ružama. Danas su ugrožena vrsta jer su je stanovnici grada nakon potopa preselili u nova zemljišta dalje od obale – pokazalo se kako je i ta mala razlika bila presudna. Danas se uzgajaju u posebnim uvjetima, a posjetioci mogu vidjeti plantaže.

 • Pođemo li još sjevernije, dolazimo do Savašana. Njegova najpoznatija atrakcija je upravo ona koja je potopljena. Iz rijeke viri neobičan prizor: minaret džamije pod vodom.

  Sve ovo posjetioci mogu vidjeti u panoramskom razgledu brodićem, a vaš ”kapetan” će se pobrinuti da vam preporuči i zgodno mjesto za popiti kafu ili turski čaj. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,