Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Medijski divovi objavili rat pirateriji na internetu

Preuzmite sliku

Medijski giganti poput Disneyja, Netflixa i Amazona objavili su rat pirateriji i najavljuju veliku borbu na internetu kako bi zaštitili svoje proizvode i smanjili štetu od 1,2 milijarde dolara.

Prošle godine, “piratske stranice” zabilježile su više od 21,4 milijarde posjeta, pa su Disney i ostali medijski divovi odlučili da redovno pretražuju internet u potrazi za ukradenim sadržajem, a potom da sarađuju sa vlastima kako bi pirati bili uhapšeni.

Veliki proizvođači filmova, serija i emisija raznih sadržaja tvrde da su imali nezamislive finansijske gubitke.

Pirati su se toliko “osilili” da su počeli da traže otkupnine za serije ili filmove koje ukradu proizvođačima.

Poznat je slučaj krađa još neobjavljene sezone Netflixove serije, a prošlog mjeseca se i Disney našao u sličnoj situaciji, kada su hakeri tražili otkupninu za ukradeni peti nastavak “Pirata sa Kariba”.

Novoosnovanom udruženju za suzbijanje piraterije najviše smeta što se nove serije i filmovi gotovo redovno mogu pronaći na piratskim web-stranicama već par časova nakon emitovanja.

Prošle godine su sa interneta skidani filmove i serije namijenjeni za “udarne termine”, što je proizvelo enormnu finansijsku štetu.

Medijski divovi, proizvođači programa, navode da će se, goneći pirate, zapravo baviti i zaštitom potrošača.

Oni tvrde da su mnogi piratizovani materijali sadržavali i štetan softver, koji je onima koji skidaju taj sadržaj mogao izazvati probleme. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,