Utorak, 27. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Medalje za OI u Tokiju 2020 prave od starih telefona

Olimpijske igre u Tokiju obilježit i medalje napravljene od ostataka i dijelova starih, iskorištenih i recikliranih telefona!

Prema izveštaju Nikkei japanskog sajta, organizatori Olimpijskih igara u Tokiju će zlatne, srebrne i bronzane medalje praviti od odbačenih i recikliranih mobilnih telefona i druge potrošačke elektronike. Sva tri metala nalaze se u svim ovim uređajima, u manjoj ili većoj mjeri, što Japanci žele da iskoriste na do sada vrlo originalan način.

Prema statističkim podacima, Japanci neće imati problema da ovo izvedu, jer je za OI u Londonu za izradu medalja utrošeno oko 9.6 kilograma zlata, oko 710 kilograma bronze i čak 1.3 tone za bronzane medalje, a u Japanu su tokom 2014. godine prijavili čak 143 kilograma zlata, preko 1.5 tona srebra i čak 1112 tona bronze dobijenih reciklažom mobilnih telefona.

U Japanu se odbaci oko 650.000 tona elektronskih uređaja godišnje, dok tek nešto preko 100.000 bude iskorišteno ponovo. Japanci, inače najviše stari elektronski otpad koriste kako bi napravili nove uređaje. (mondo.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,